Foto:Wikipedia/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Кao građanin Beograda i zamenik gradonačelnika našeg grada, danas sam Кomisiji za spomenike i nazive trgova i ulica, podneo zvaničnu inicijativu da tri gradonačelnika našeg grada, koja su obeležila dvadeseti vek, dobiju svoja obeležja. To su Miloš Savčić, koji je bio gradonačelnik od 1929-1930, Vlada Ilić koji je vodio naš grad od 1935-1939 i Branko Pešić, koji je bio prvi čovek Beograda od 1964 - 1974.", napisao je na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu Goran Vesić.

Pročitajte još:

I tu bi bio kraj vesti, da dalje čitanje Vesićevog Fejsbuk posta ne ukazuje na to da zamenik gradonačelnika izgleda vidi direktnu vezu između današnjih i okolnosti koje su pratile život i rad trojice čuvenih gradonačelnika.

„Ovi gradonačelnici nisu imali razumevanje svojih savremenika za posao koji su radili za naš grad.

Кnjiga bi mogla da se napiše o neosnovanim napadima njihovih političkih protivnika i medija koji ne da nisu razumeli potrebu da se grad razvija, već su sve činili da se to ne dogodi. To su činili samo zato što sami nisu bili sposobni da urade ni deo onoga što su činili Savčić, Ilić i Pešić.

U Srbiji, nažalost kako tada, tako i sada nesposobni znaju samo da pričaju, a svoju nesposobnost kriju tako što one koji rade pokušavaju da kritikama i napadima vrate u prosek“, piše Vesić, a stiče se utisak da ovoga puta piše „iz srca“ a misli – na sebe. Možda čak i kada je reč o „pisanju knjige“ koje pominje.

Као грађанин Београда и заменик градоначелника нашег града данас сам Комисији за споменике и називе тргова и улица…

Posted by Горан Весић on Недеља, 13. септембар 2020.

Kako su se u medijima „sreli“ Branko Pešić i Goran Vesić

Iako se događaj na koji podsećamo desio „pre korone“, i dalje se prepričava, a posebno u kontekstu prodaje poslovne kule „Beograđanke“.

Reč je, naravno, o gostovanju na televiziji „Hepi“ 27. januara ove godine, kada je Vesić dvojicu imenjaka – čuvenog gradonačelnika i ne manje poznatog arhitektu, koji je projektovao „Palatu Beograd“, poznatu pod nadimkom „Beograđanka“ spojio u jednu osobu, uz komentar da bi u današnje vreme gradonačelnika Pešića verovatno optužili za „sukob interesa“ pošto je za vreme svog mandata projektovao čuvenu palatu.

Pročitajte još:

O tome kakav je utisak ostavilo Vesićevo gostovanje najbolje svedoči otvoreno pismo supruge pokojnog arhitekte, Milene Pešić, objavljeno u „Danasu“.

„Posle jednočasovne donkihotske borbe sa avetima bivšeg režima, gostovanje je završio neumesnim anegdotama o nekadašnjem gradonačelniku Beograda, Branku Pešiću, rekavši usput da je on projektovao ‘Beograđanku’.

U svom ležernom maniru, prepričao je kako se, jednom, gradonačelnik šamarima obračunao sa ambasadorom strane zemlje, pripisavši mu, divljenja dostojne, karakteristike uličnog huliganskog ponašanja“, napisala je Milena Pešić, uz podsećanje Vesiću da se takva greška ne bi očekivala od pisca knjige posvećene istoriji Beograda.

Pešić i Vesić: Pravi most i izmišljeni metro

Gradonačelnik Branko Pešić na čelu prestonice proveo je deset godina, od 1964. do 1974. godine. Tokom njegovog mandata završeni su petlja „Mostar“, Terazijski tunel i most „Gazela“, izgrađena je „Beograđanka“ i gotovo 90.000 stanova širom glavnog grada.

Most „Gazela“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Goran Vesić za sada može da se pohvali prodajom poslovnog prostora u „Beograđanki“ firmi osnovanoj sa 100 dinara kapitala, koju je deo javnosti doživeo kao posao za ekonomsku elitu povezanu sa aktuelnim vlastima.

Malo ko može da zaboravi na rekonstrukciju Trga republike tokom koje su već dva puta „okretane kocke“, pošto se ispostavilo da biciklisti i motociklisti ne mogu da voze preko ugrađene kaldrme.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ispostavilo se, takođe, i da je građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen od firme „Granit-peščar“ u kojoj četvrtinu vlasništva imaju kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, bliski vlastima u Srbiji, otkrio je KRIK, i podsetio da su dva biznismena na Kosovu osumnjičena za učešće u atentatu na Olivera Ivanovića.

Pomenimo i planove za izgradnju Beogradskog metroa, čija je cena volšebno stigla do 6 milijardi evra, a za koji su unapred prodavane „karte za budućnost“ u okviru izborne kampanje Srpske napredne stranke.

Vesić i spomenici

Mnogi su već zaboravili da je za Vesićevog mandata kao gradskog menadžera 2014. godine podignut spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu, a ubrzo potom i piscu Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu.

Danas je pomoćnik gradonačelnika i jedan od promotera spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, čija je montaža u toku, a koji je deo stručne javnosti nazvao megalomanskim promašajem.

Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: N1

Upravo taj i takav Vesić rekao je da je predložio da spomenik Branku Pešiću bude u pešačkoj zoni ispred zgrade opštine Zemun.

Nadajmo se da nije ideja da bude visok 23 metara, i da stoji na postamentu koji predstavlja stilizovan most „Gazela“ dok u ruci drži maketu Terazijskog tunela.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare