Snimak pluća
Snimak pluća - ilustracija; Foto: Callista Images / Cultura RF / Profimedia

Više čitalaca se javljalo našoj redakciji sa istim pitanjem: Pozitivan sam, kakva je procedura da snimim pluća, ako me ne pošalju iz kovid ambulante? Odgovor smo potražili od pulmologa iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Dejana Žujovića.

„Ako nekoga iz kovid ambulante ne pošalju na snimanje pluća, to znači da ne treba ni da radi snimak pluća. Lekar je taj koji treba to da odredi. Ako nema nikakve simptomatologije, osim blaže temprature, ali nema niti kašlja niti otežanog disanja, nema ni potrebe da radiš snimak pluća“, objašnjava Žujović.

Dejan Žujović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Onima koji bi i pored toga što ih iz kovid ambulante pri Domu zdravlja nisu poslali na rendgen ipak to da urade, preostaje da odu kod privatnika.

„On može to da uradi privatno, ali opet ništa ne menja lečenje. Ukoliko se ne nađu znaci upale pluća, on ne treba ni da uzima antibiotik, nego ide sa vitaminom C, vitaminom D, aspirinom, magnezijumom-supstitucionalna terapuija. Ako se vidi jednostrana upala pluća, on je i dalje za kuću. Ako je obostrana pneumonija i teška klinička situacija, on onda ide u bolnicu“, kaže Žujović.

Dodaje da snimak pluća nija obavezna stvar prilikom pregleda i dijagnostike pacijenata sa koronom.

„Snimanje pluća, jedino ako klinička slika ukazuje da ima rezona da se to uradi. Niža satuaracija, visoka temperatura, nedostatak daha. Ako se na tom snimku pokaže da imaš upalu pluća, onda opet moraš da se javiš u kovid ambulantu“, kaže Žujović i podseća da postoje i oni koji su pozitivni, a klinička slika nije teška i gotovo je asimptomatska.

On za nadležne koji određuju kovid pravila ima jedno važno pitanje – zašto se ne rade kontrolni PCR testovi?

„Kako se sada ljudi vraćaju na posao, ako lekar na osnovu kontrolnog, negativnog PCR testa ne može da kaže, on se sada izleečio, negativan je i spreman je za posao?“, pita se Žujović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare