Foto: James Hardy / PhotoAlto / Profimedia

Srčanu slabost u ranoj fazi prepoznaje samo tri odsto ljudi i dijagnoza se neretko postavlja sa zakašnjenjem, upozoravaju iz Udruženja pacijenata sa srčanom slabošaću. Ističu i da simptome srčane slabosti pacijenti, ali i lekari često pripisuju starosti, bolestima pluća i drugim medicinskim stanjima.

Za uspešno lečenje srčane slabosti od presudne važnosti je rana dijagnostika, a veoma je značajno podizanje svesti javnosti, edukovanje pacijenata, kao i podsećanje da je dostupnost savremene terapije, uz praktikovanje zdravih životnih navika, ključna za zdravlje građana.

Udruženje pacijenata sa srčanom slabošću osnovano je u okviru Udruženja za srčanu slabost Srbije (UŠS) koje postoji od 2011. godine.

„Znajući da u Srbiji ima 175.000 registrovanih, a da godišnje umire 52.000 pacijenata, naša je dužnost da fenomen srčane slabosti postane državni prioritet, da značajno smanjimo lični teret suočenih sa srčanom insuficijencijom, umanjimo strah porodica i stvorimo platformu za saradnju, obrazovanje, i informisanje kako bismo poboljšali i proširili negu bolesnika“, izjavio je Petar Popović, a navodi se u saopštenju novoosnovanog Udruženja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar