Kardiolog: Preležali koronu da se paze fizičkih napora

Društvo 13. avg. 202011:47 > 12:01
Podeli:
Prof. dr Goran Milašinović, kardiohirurg Foto: Predrag Mitić/Laguna/Promo

Profesor Medicinskog fakulteta, kardiolog Goran Milašinović preporučuje da dok se u potpunosti uticaj koronavirusa na srce ne definiše, osobe koje su ga preležale čuvaju svakog većeg fizičkog napora tri do šest meseci.

Milašinović za beogradski Nedeljnik kaže da se o uticaju virusa i stepena napada na kardiovaskularni sistem mnogo nagađa i malo zna, ali napominje da postoji na desetine studija koje govore o promenama na srčanom mišiću koje liče na „miokarditis“ (neki izvori govore o preko 50 odsto obolelih od Covid-19).

„Dok se uticaj ovog korona virusa ne definiše, razum nalaže da se osobe koje su prebolele Covid-19 čuvaju svakog većeg fizičkog napora (koji bi ubrzavao puls) tri do šest meseci, kakav je, inače, pristup miokarditisima, a u slučaju tegoba (zamor, ubrzan ili neujednačen puls u miru, nelagodnost ili bol u grudima, nedostatak vazduha pri manjim naporima), trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled“, istakao je doktor Milašinović.

On je kazao da je aktuelna pandemija pokazala da u budućnosti treba obratiti pažnju na stanje javnog zdravstva, te naznačava da su sada stradali oni regioni sveta u kojima je javno zdravstvo „sistematski uništavano na račun privatnog“.

Prema rečima ovog stručnjaka, jedan od važnih elemenata u epidemiji, odnosno nakon nje, jeste „posttraumatski stresni sindrom“.

Očekuje se, navodi on, da će čak 20 odsto stanovništva imati ozbiljne psihološke probleme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar