U Srbiji je danas počela nova školska godina, a nastava je počela izvođenjem himne Srbije "Bože pravde". Đacima u Osnovnoj školi Vuk Karadžić dobrodošlicu je poželelo nastqnono osoblje i direktor, a na početku časa uz stajanje izvedena je srpska himna.

Nastavnici i osoblje se nadaju da će ovaj model nastave trajati sve duže, a u ovu školsku godinu ušli su spremni.

Pred početak nastave „tetkice“ su čistile i dezinfikovale prostorije škole, a đaci su nakon dezinfekcije ruku otišli u učionice.

prvi dan škole đaci škola deca himna
Mirno na „Bože pravde“: Prizor s prvog dana škole FOTO: Dragan Mujan / Nova.rs

Kako javlja naš reporter, đaci su bili uzbuđeni zbog izvođenja himne, a mnogi od njih su znali i reči.

Prvo intoniranje himne u školama u Srbiji FOTO: Dragan Mujan / Nova.rs
Prvo intoniranje himne u školama u Srbiji FOTO: Dragan Mujan / Nova.rs

Ova školska godina u poređenju sa prethodnom razlikuje se po tome što nema deljenja odeljenja po grupama, već đaci idu u punom kapacitetu, a časovi traju 45 minuta. Po prvi put u srpskom sistemu obrazovanja nastava je počela srpskom himnom, a novina u beogradskim osnovnim školama je i to da će učenici od 3. do 6. razreda dobiti i tablete na kojima će moći da koriste digitalne udžbenike.

Škole će ove godine funkcionisati po „semafor“ modelu u zavisnosti od broja zaraženih, pa će tako redovna nastava biti samo u „zelenim“ školama, dok će se u žutoj zoni nastava biti po kombinovanom modelu, a kada se škola nađe u crvenom prelazi se onlajn nastavu.

Nastava je redovno počela u svim školama širom Srbije, osim u srednjim školama 15 jedinica lokalne samouprave gde se ide po kombinovanom modelu, a jedino je u opštini Tutin nastava onlajn.

Đaci slušaju intoniranje himne FOTO: Dragan Mujan / Nova.rs
Đaci slušaju intoniranje himne FOTO: Dragan Mujan / Nova.rs

Učenici i ove godine moraju da se pridržavaju epidemioloških mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, pa tako od ulaza do svoje klupe moraju da nose zaštitne maske, koje mogu da skinu dok sede i slušaju nastavu, a vraćaju je ukoliko odgovaraju ili razgovaraju sa drugom iz klupe. Đaci su obavezni da maske nose i kada se kreću hodnikom ili na primer idu do toaleta.

Nastavnici koji su vakcinisani mogu da ne nose maske tokom nastave, ali moraju da je stave ukoliko se približavaju nekom učeniku.

Ministarstvo prosvete je u dopisu pred početak školske godine navelo da prostorije moraju redovno da se provetravaju, kao i da se uklanja otpad i redovno čisti.

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u centru Beograda školska godina je jutros počela

Bonus video – Intervju Milan Bajić, direktor Osnovne škole „Josif Pančić“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare