đaci, srednjoškolci, tinejdžeri, učenici, srednja škola, maske, maska
Foto: Shutterstock

Ðaci se sutra vraćaju u školske klupe, u većem delu Srbije po modelu nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama, a dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u prvoj nedelji nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama biće organizovana neposredna nastava, osim u 15 opština, gde će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.

Tih 15 opština su, prema poslednjim podacima, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik i u tim sredinama nastava će se odvijati po kombinovanom modelu. Tutin je jedina opština u kojoj će nastava u srednjim školama biti organizovana prema trećem modelu, odnosno onlajn, zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

U pojedinim školama prijem za prvake biće organizovan danas, negde pre podne, a negde u poslepodnevnim časovima, a u većini sutra.

Direktor Osnovne škole „Ljuba Nenadović“ u Žarkovu Ðuro Kosić kaže da su u toj školi danas u toku sednice nastavničkog veća i pripreme nastavnika i osoblja za početak školske godine, kao i dezinfekcija škole i učionica. Ističe da u školi nema slučajeva zaraženih nastavnika i osoblja.

„Pripreme se odvijaju po planu. Svi učenici će krenuti normalno u školu prvog septembra, časovi će za sve đake biti u trajanju od 45 minuta, dok će istog dana, u skladu sa epidemiološkim merama, biti organizovan doček prvaka“, rekao je Kosić za Tanjug.

Detaljan plan obrazovno-vaspitnog rada u školskoj godini, usvojen je na Kriznom štabu i podrazumeva tri modela, a resorno Ministarstvo poslalo je školama dopisi u vezi sa primenom epidemioloških mera. Prvi model pripada slobodnom okruženju za sve učenike, što podrazumeva da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovoraju, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom.

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 učenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

Ministarstvo prosvete saopštilo je ranije i da 1. septembra u školu neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida-19 ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

BONUS VIDEO Anketa: Karantin – ne, vakcina i kovid propusnice – da

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar