Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je dopis školskim upravama, osnovnim i srednjim školama i jedinicama lokalne samouprave o planu obrazovno-vaspitnog rada za sledeću nedelju, a na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba.

Kako se navodi u saopštenju, za prvu nedelju školske godine 2021/2022. godinu Tim je doneo odluku da se u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama, osim u SREDNjIM ŠKOLAMA u 15 jedinica.

I to KLADOVU, PETROVCU NA MLAVI, NOVOJ VAROŠI, PRIBOJU, UŽICU, VALjEVU, DESPOTOVCU, JAGODINI, PARAĆINU, SVILAJNACU, REKOVACU, ĆUPRIJI, PREŠEVU, NOVOM PAZARU I BOJNIKU.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijaće se po kombinovanom modelu, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

TUTIN je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde će se primenjivati treći model, odnosno onlajn nastavau svim školama.

Podsećamo, odluka o novoj školskoj godini donsena je na sednici Krinozg štaba u utorak, na kojoj je odlueno da će đaci krenuti u školu 1. septembra, a časovi će trajati standardnih 45 minuta. na njoj je definitivno i objašnjena nastava po 3 modela.

Prvi model – zeleno svetlo: sigurno okruženje, svi učenici su u školi istovremeno. Deca sede zajedno, maske nose samo dok odgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku;

Drugi model – žuto svetlo: Radi se po kombinovanom modelu od prošle godine, kao za učenike 7. i 8. razreda. Razlika u odnosu na prethodnu godinu jeste što bi se smena vršila na dnevnom nivou, ne na nedeljnom.

Treći model – crveno svetlo: Najugroženije škole, veliki stepen rizika. Učenici i nastavnici moraju da nose maske, a nastava se odvija po kombinovanom modelu;

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare