Foto:TANJUG/NIKOLA ANĐIĆ

U Srbiji su među natraženijim fakultetim ove godine bili ETF, FON, Ekonomski. Među pojedinačnim smerovima i zanimanjima izdvojila se Psihologija na Filozofskom fakultetu, gde je na jedno mesto konkurisalo četiri kandidata.

Na većini fakulteta su već objavljene konačne rang liste za upis na fakultete u Beogradu, a brucoše sada očekuju prozivke i upis na svojim budućim akademskim institucijama.

Kao i svake godine, nekoliko beogradskih fakulteta se posebno ističu kada se radi o zainteresovanosti, a među najpopularnije su definitivno ETF, FON, ali i psihologija na Filozofskom fakultetu.

Među tradicionalno najpopularnije fakultete svake godine je Elektrotehnički fakultet. Naime, ove godine je na smeru Elektrotehnika i računarstvo upisano 540 brucoš i jedan preko afirmativnih mera, od ukupno zainteresovanih 1.104 kandidata.

Za upis na ovaj smer ove godine je bilo potrebno najmanje 61 poen, a više od 15 kandidata je imalo 100 poena.

Na drugom smeru Softversko inženjerstvo na 180 mesta konkurisalo je njih 870, od toga je oko 10 kandidata imalo 100 poena na konačnoj rang listi. Najmanje je bilo potrebno 80,65 poena da bi se upisalo ove godine softversko inženjerstvo.

Velika pomama vladala je i na smeru Psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je od 332 kandidata samo njih 86 upisalo studije. Ove godine je za upis bilo potrebno najmanje 79,88 poena.

Fakultet organizacionih nauka iz godine u godinu sve je traženije fakultet u Srbiji.

Za smer Menadžment konkurisalo je 1.833 kandidata, od kojih je 330 upisalo, od čega 170 njih je upalo na budžet. Da bi upali na listu bilo je potrebno najmanje 77,20 poena.

Na Informacione sisteme prijavilo se više od 2.000 kandidata, a bilo je samo 390 mesta, od kojih 210 na budžetu. Ove godine je bilo potrebno najmanje 78,10 poena za ovaj smer.

Na smeru Informacioni sistemu – studije na daljinu za novih 100 brucoša, od kojih 95 njih na samofinansiranju, konkurisalo je 1.588 kandidata, a najmanje za upis je bilo potrebno 83,10 poena.

Ogromno interesovanje je vladalo i za Ekonomski fakultet, gde se prijavilo 1.484 kandidata, što je 147 kandidata više nego prošle godine. Od njih je samo 825 uspelo da upadne među brucoše, od kojih njih 610 na budžetu.

Tradicionalno među najtraženije fakultete je i Medicinski fakultet. Od 671 kandidata na konačnoj listi Medicinskog fakulteta prošlo je samo 504 kandidata, a za upis je bilo potrebno najmanje 74 poena, a dva kandidata su imala 100 poena. Inače, 35 kandidata je upalo na samofinansiranje, dok su ostali na budžetu.

Na Farmaceutskom fakultetu se ove godine prijavilo 570 kandidata za samo 248 mesta. Najmanje poena potrebno za upis je 75,42.

Bonus video – Anketa: Sa Beograđanima smo vežbali novohrvatski govor

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare