Ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović nije se dopalo jučerašnje "ponašanje" većine prosvetnih radnika koji su štrajkovali širom Srbije. Posebno joj se nije svidela obustava rada koju su prosvetari ranije najavili, zbog čega su direktori osnovnih i srednjih škola dobili dopis u kom su upozoreni zbog propusta koje su načinili. U njemu se, između ostalog, od direktora traži da evidentiraju nastavnike koji su obustavili rad, a piše i da nije dozvoljeno obaveštavanje roditelja, kao i učenika o tome da đaci ne treba da dođu u školu kada nastavnici obustavljaju rad.

Redakcija portala Nova.rs imala je na uvid dopis koji je Ministarstvo prosvete uputilo direktorima osnovnih i srednjih škola povodom jučerašnjeg štrajka prosvetnih radnika u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji. Na dopisu je kao datum naveden 16. septembar, ali su nam pojedini direktori nezvanično rekli da su ga dobili jutros.

U dokumentu pod nazivom „Postupanje direktora škola u situacijama obustave rada u školi“ Ministarstvo ukazuje na propuste direktora škola koji se odnose na najavu obustave rada i obaveštavanje roditelja odnosno drugih zakonskih zastupnika i Ministarstva prosvete o organizaciji rada škola kada nema nastave.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje se da je Ministarstvo prosvete od direktora škola zatražilo precizne, proverene podatke o broju nastavnika koji su obustavili rad, ali je utvrđeno da značajan broj podataka ne odgovara činjeničnom stanju u školama.

„Od direktora se očekuje objektivno izveštavanje u vezi sa obustavom rada i svim drugim pitanjima od značaja za rad škola. Takođe, direktori se obavezuju da uvek vode evidenciju o nastavnicima koji su obustavili rad“, piše u dopisu Ministarstva.

Dalje se navodi da nije dozvoljeno obaveštavanje roditelja, kao i učenika, o tome da učenici ne treba da dođu u školu kada nastavnici obustavljaju rad.

Foto: Privatna arhiva

„Ova postupanja su neprihvatljiva, jer su odluke o načinu sindikalne borbe regulisane zakonom. U vezi sa navedenim, upozoravamo direktore škola na neophodnost kontrole komunikacije sa roditeljima učenika o pitanjima koja se tiču organizacije rada škole, posebno kada se u pozivima koje potpisuje kolektiv, pozivaju i roditelji da učestvuju u protestima. Od direktora škola se očekuje da organizuju bezbedan boravak učenika u školi u kojoj su nastavnici obustavili rad“, stoji u pomenutom dopisu.

Više direktora potvrdilo da su dobili upozorenje

Direktorka jedne beogradske osnovne škole potvrdila je za Nova.rs da ju je u kancelariji na stolu sačekao dopis s potpisom ministarke Slavice Đukić Dejanović.

„Jeste, dobila sam dopis i prosto ne znam šta bih vam rekla. Pretpostavljam da je ovo neki vid upozorenja za sledeći protest, s obzirom da je već učinjeno ono što je učinjeno. Što se tiče naše škole, mi smo regularno radili juče, s tim što sam dozvolila učiteljima i nastavnicima koji su želeli da prisustvuju skupu da to i učine. Pošto je skup kratko trajao, neki su došli na popodnevnu nastavu, neki nisu. Roditeljima dece je javljeno u petak da neće imati časove“, ističe direktorka škole.

protest prosvetnih radnika Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Direktorka dodaje da je čula da je u nekim školama „vršljala“ prosvetna inspekcija baš u vreme održavanja protesta u parku Manjež.

„Kod nas nisu dolazili, a i da jesu, imala bih šta da im kažem i pokažem. Konkretno, ja sam napravila spisak radi sebe, da znam ko mi je u školi, a ko nije. Učitelji i nastavnici to znaju, zvala sam ih da se potpišu. Tako da oni nemaju razloga za brigu, ja sam ih podržala i to je to. Naš sindikat je legitiman, obavio je sve u vezi sa organizacijom štrajka onako kako treba i kako je po zakonu“, naglašava ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, kako je saopštilo Ministarstvo, od ukupno 1.294 osnovne škole, nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika u 133 škole, u 97 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, a u 444 osnovne škole nastavu je obustavilo više od 70 odsto nastavnika.

Časovi su bili skraćeni u 339 osnovnih škola.

Od ukupno 478 srednjih škola, u 69 srednjih škola nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika, u 40 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, dok je u 173 srednje škole nastavu obustavilo više od 70 odsto nastavnika.

Časovi su bili skraćeni u 125 srednjih škola.

Redakcija portala Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, ali se ona do objavljivanja ovog teksta nije javljala na telefon.

BONUS VIDEO: Prosvetari blokirali Nemanjinu ulicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare