Skupljen novac za Deska: Samuraj iz Rakite izbegao zatvor

Podeli:
Desimir Stojanov Foto: Nensi Radojković/Odbranimo reke Stare planine / Facebook

Jedan od vođa pokreta Odbranimo reke stare planine Desimir Stojanov Desko, za dlaku je izbegao da zbog svoje borbe završi u zatvoru. Stiglo mu je više od 60 krivičnih prijava zbog, kako keže, odbrane Rakitske reke. Organizovali su se oni koji nisu hteli da dozvole da Deskova borba posustane i sakupili su novac kojim je platio sudske troškove i tako ostao na slobodi.

„Uspeli smo da sakupimo novac, i ja sam to regulisao pre neki dan. Ja ta sredstva sam ne bih mogao da sakupim. Jedino sam mogao da zamolim ljude da mi pomognu ili da odem u zatvor“, objašnjava Desko u izjavi za Nova.rs.

„Da nije došlo do ove akcije i uplate na moj račun, ja bih išao u zatvor, pa bih kad se vratim nastavio istim merama. Nema popuštanja“, odlučan je Desko.

POŠTOVANI PRIJATELJI
HVALA HVALA
VAM
Pokazeliste solidanos koju ću PAMTITI celog svog života
Uplatom ko koliko je…

Posted by Desimir Stojanov on Понедељак, 01. фебруар 2021.

 

„Hvala svima koji su mi pomogli“, poručuje naš sagovornik koji najavljuje nastavak borbe protiv investitora i stavljanja reke u cevi.

Podsećamo vas na raniju Deskovu ispovest za naš portal i njegovu potresnu priču:

Desimir Stojanov Foto: Desimir Stojanov/Facebook

„Imam više od 60 krivičnih prijava zbog toga što branim Rakitsku reku, već dve godine mi ne daju da zapalim sveću na mestu na kojem mi se sin udavio… Pare da platim prijave nemam, pa ću tražiti da idem u zatvor u zamenu“, poverio nam se predsednik mesne zajednice Rakita i aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Desko se već godinama bori protiv izgradnje hidroelektrane u pomenutom selu koje se nalazi nedaleko od Babušnice. U svojoj nameri da planinske vode ne „promene svoj tok“ u investitorske cevi, uspeo je da “zaradi” više od 60 krivičnih i prekršajnih prijava, a više ni sveću sinu koji se udavio u pomenutoj reci pre 36 godina kada je imao samo 5 godina, ne može da zapali. Tačnije, njegov sin Goran upao je u tu reku, a njegovo telo pronađeno je 150 metara nizvodno, baš na mestu gde se gradi elektrana.

„Ukupno imam više od 60 krivičnih prijava. Evo, pre nekoliko dana sam zaradio još dve. Kažu da je to zbog toga što sam pokidao traku na gradilištu i da im nisam dao rade. Kažu da sam ih gađao kamenjem“, priča Desko.

Tvrdi da je investitor Goran Belić posle izbora dobio upotrebnu dozvolu za te radove, ali da je to, kako on kaže, „original falsifikata“.

„Inspekcija ne dolazi da vidi šta se dešava. On je prokopao svuda, i gde je moglo i gde nije. Nekoliko cevi je začepljeno kamenjem, te ni ne mogu da funkcionišu. To je strašno. Stavili su traku na privatne posede, cevi vire iz reke, štrče…“, navodi Desimir Stojanov Desko.

Kaže da gore, gde se sve gradi, nema više nikoga, da je objekat nezaštićen i „opasan po život“.

„To je gore visoko, nezaštićeno je, sreća pa nema nikog tamo, niko se ne penje, pa ne može ni da strada“.

Ističe da će se do kraja boriti za očuvanje reka Stare Planine, po cenu toga da ode u zatvor.

Podsetimo, pre dve godine je u žižu javnosti dospeo i zbog crnog džipa koji je, kako je tada navedeno, kružio Rakitom u potrazi za Desimirom. Tada je prijavio da mu je ugrožena bezbednost. Takođe je privođen na ispitivanje zbog bombe koja je navodno bila postavljena nedaleko od kuće u kojoj su bili smešteni ljudi sa gradilišta, a Desko je prošle godine čak pretio i samoubistvom s namerom da zaustavi uništavanje Stare planine.

Bonus video:

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar