Foto: Dragan Mujan/Nova.rs Privatna arhiva

U severnom delu Mitrovice u toku popodneva najpre su se čule sirene za uzbunu. Zatim su blokirani administrativni prelazi Brnjak i Jarinje. Narod se okupljao na barikadama, kamioni su blokirali puteve, a bilo je i izveštaja o pucnjavi odnosno povređenima... U međuvremenu, Vučić je stigao u zgradu Generalštaba, da bi se oko ponoći obratio javnosti preko TV Pink. Konačno, koji minut iza ponoći stigla je odluka Vlade u Prištini da odloži primenu odluka o reciprocitetu ličnih karata sa Srbijom i one o registarskim tablicama na mesec dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Dan koji je počeo zlokobnim upozorenjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u toku noći očekuju neredi na Kosovu i Metohiji, nastavio se tako što su u severnom delu Kosovske Mitrovice zaista zatrubile sirene u popodnevnim satima. Onda je uznemireni narod počeo da sakuplja, pojedini kamioni su blokirali put, a kosovska policija je poručila da su na njene pripadnike pucale neidentifikovane osobe. S druge strane, Srbi tvrde da je jedna osoba povređena u incidentu na Jarinju.

Kako je i kad sve počelo na samom terenu? Sirene su u popodnevnim satima bile veoma glasne, što je uspaničilo mnogi građane, a posebno ljude s malom decom koje su se zatekle na ulici, javlja KosSev. Građani sa severa Kosova javljaju da se na više lokacija na severu Kosova postavljaju barikade. Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

„Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno, niti postoji takva namera“, kazao je Hoti.

Čitaoci sa severa Kosova prethodno su za N1 rekli da se građani okupljaju kod krsta u selu Rudare u opštini Zvečan.

Hoti trenutno nema saznanja da se bilo šta dešava u severnom delu grada, osim sirene koju i sam čuje.

Prema saznanjima portala Nova.rs, administrativni prelazi Brnjak i Jarinje su zatvoreni za saobraćaj.

Odmah potom reagovalo je i srpsko Ministarstvo odbrane, demantovavši da je Vojska Srbije ušla na Kosovo.

U toku večeri pojavile su se informacije da ima i povređenih građana, ali je kosovska policija vrlo brzo to demantovala, da bi kasnije ipak priznali da je pucnjave bilo.

Oglasila se i Moskva.

U međuvremenu, opet su se u večernjim satima čule sirene.

Konačno, nešto pre 23 u zgradu Generalštaba na Banjici stigao je i Aleksandar Vučić.

Za to vreme, američki političar Ričard Grenel je tvitovao o situaciji na Kosovu.

Kraj dana obeležile su izjave Vučića na Pinku, odnosno američkog ambasadora na Kosovu.

Konačno, Vlada Kosova odložila je odluku o dokumentima za 30 dana.

U toku dana, kako je javila reporterka N1, u severnom delu Kosovske Mitrovice satima se čula sirena za uzbunu. Čitaoci sa severa Kosova javljaju su da su se građani okupljali kod krsta u selu Rudare u opštini Zvečan.

Zvuk sirene je bio veoma intenzivan, mnogi građani su uspaničeni, a posebno ljudi s malom decom koji su se zatekli na ulici.

U međuvremenu, sireni u severnom delu Kosovske Mitrovice pridružile su se i druge, uključujući i jednu na krovu automobila koji je velikom brzinom projurio iz pravca Zvečana ka centru grada.

Na ovoj instagram stranici, u takozvanim storijima, možete pratiti sve što se dešava na severu Kosova.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikad nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je sada. Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

„Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti“, poručio je Vučić.

BONUS VIDEO Vučić: Situacija na Kosovu i Metohiji nikada složenija kao danas

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare