Utisak nedelje
Savo Manojlović gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Direktor „Kreni-promeni“ Savo Manojlović rekao je da će sutra od 19 sati biti blokada ispred Predsedništva Srbije i pozvao je sve ekološke organizacije i građane da se pridruže.

„Skup će biti održan od 19 sati i tamo ćemo najaviti naredni korak, u smislu gde ćemo nastaviti sa protestnom šetnjom. U pregovorima smo sa još nekoliko ekoloških organizacija oko pridruživanja. Ono na čemu insistiramo jeste da se ispuni poslednji uslov koji je vezan za zabranu istraživanja i eksploataciju litijuma i bora. Potpuno je apsurdno da zabranimo Rio Tinto, a da to isto rade druge kompanije. Time povređujemo pravo na jednakost, šta nama garantuje da neće doći neka druga kompanija koja će isto to uraditi“, podvukao je Manojlović za Nova.rs.

On je rekao da je Vlada Srbije sve ovo prihvatila usvajenjem zahteva, ali da sada ostaje još da usvoji moratorijum da bi cela priča bila završena.

„Hajde da uradimo ovaj poslednji korak pre izbora i da konačno završimo priču oko istraživanja. Još jednom ponavljam sutra ćemo se skupiti ispred Andrićevog venca i krenuti u šetnju, ali tu lokaciju ćete videti sutra“, istakao je Manojlović.

Protest Kreni promeni Savo Manojlovic
Savo Manojlović, Protest ispred Predsedništva Srbije pokreta Kreni promeni Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Upitan da li će i predstavnici SEOS-a i Ekološkog ustanka doći na protest, Manojlović odgovara:

„Ne treba da gledamo ko se kome pridružuje, mi smo svi za zabranu eksloatacije i pozivam da svi zajedno koračamo ka istom cilju“; zaključio je Manojlović.

Podsećamo, Manojlović i organizacija „Kreni-promeni“ predvodili su višenedeljne blokade auto-puta i važnih saobraćajnica širom zemlje od kraja novembra prošle godine. Ova vrsta pritiska rezultirala je ukidanjem dozvola za istraživanje litijuma u dolini Jadra i prekidanjem saradnje sa rudarskim konglomeratom „Rio Tinto“.

BONUS VIDEO: Gostovanje Sava Manojlovića u jutarnjem programu Nova S

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare