EKSKLUZIVNO Mapa svih lokacija na kojima se planira kopanje litijuma u Srbiji

Društvo 26. jan. 202212:24 > 13:05
Podeli:
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Strane i domaće rudarske kompanije imaju istražne dozvole za skoro 180 lokacija u Srbiji gde tragaju za raznim sirovinama od bakra, zlata i srebra pa do litijuma i bora. Kako pokazuju podaci Ministarstva rudarstva i energetike, osam lokacija u Srbiji imaju status aktivnog istražnog polja za istraživanje litijuma, od kojih jedna ima najveći broj istražnih lokaliteta - Balkan Exploration.

Na 31. decembar 2021. godine tri kompanije su u Srbiji imale istražne dozvole za osam lokacija u našoj zemlji, od kojih firma Balkan Exploration ima dozvole za istraživanje litijuma i bora za čak pet lokaliteta, dok Euro Litijum ima za dva i Geo Min Pro iz Smedereva za jedan lokalitet.

Kompanija Balkan Exploration za litijumom i borom traga kod Rekovca na dva lokaliteta (Rekovac i Ursula) za koje ima dozvolu sve do 2023. i 2024. godine, zatim do marta 2024. ima dozvolu za istraživanje litijuma i bora kod Siokovca kod Jagodine.

Ova firma litijum i bor istražuje i u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, a dozvola je izdata do marta 2024. godine, a do ovog perioda Balkan Exploration ima dozvole i za istraživanje litijuma i bora na lokaciji Dobrinja u opštini Požega.

Za borom i litijumom traga se na dve lokacije kod Valjeva, gde istražuje firma Euro Litijum. Do sredine ove godine Euro Litijum ima dozvolu za istražno polje Valjevo sever, dok je dozvola za Valjevsko-Mionički basen istekla 31. oktobra 2021.godine.

Do kraja 2024. godine na lokalitetu Janoki kod Kraljeva dozvolu za istraživanje litijuma ima i smederevska kompanija Geo Min Pro.

Ćuta: Isti koji daju dozvole su gurali naše reke u cevi

Aleksandar Jovanović Ćuta iz "Ekološkog ustanka" pita se ko "štanca" dozvole za istražne radnje po Srbiji i dodaje da Rio Tinto "nije jedini koji kopa po Srbiji".

On ističe da najviše kompanija ima istražna prava za zlato i pita se da li je to u interesu naroda, posebno onog koji živi na Homolju, a gde kanadska kompanija Dandi planira da eksploatiše zlato pomoću cijanida. Kako kaže taj projekat mora momentalno da se prekine.

"Homolje je čist primer za "čerupanje" prirode po principu ko šta dohvati. Svi koji izdaju dozvole za istražne radnje, eksploataciju, isti ti su gurali naše reke u cevi, sve su to navodno pokrili zakonskim aktima i onda na terenu imate brutalno uništavanje prirode ono malo ljudi što je tamo ostalo. Sve to mora da se momentalno zaustavi i preispita svaka lokacija", kaže Jovanović.

On se pita da li je zlato strateški interes Srbije ili možda treba da služi tome da bi "ministarka (rudarstva Zorana) Mihajlović nosila ogrlice, minđuše i kitila se zlatom".

Nemojte više da se igrate sa narodom, poručuje Jovanović i dodaje da Srbija nije rudarska zemlja.

Aleksandar Jovanović Ćuta Protest ispred Vlade Srbije, ekološki ustanak, ekologija, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Da li ima neko ko ovde može da se bavi poljoprivredom, a da se sutradan ne pojavi neko sa sondama. U interesu ovog naroda nije sigurno cijanid i sumporna kiselina", pita se Ćuta.

On ističe da se "sve rešava" 3. aprila i da Srbija ima priliku da odluči da li će "dovesti iste ljude na vlast zbog kojih će se opet mlatiti po autoputevima i šumama".

Upitan o Balkan Exploration-u koji ima najviše dozvola za istraživanje litijuma, Jovanović se pita ko je vlasnik te firme i poziva ga da izađe pred kamere i kaže narodu šta mu je plan, kao i koliko je to dobro za lokalno stanovništvo.

"A ne samo da se jedan dan samo pojavi neki Exploration, pa pitaj boga ko su vlasnici. Na kraju će put da nas dovede do Kajmanskih ostrva to se obično tako završava", kaže on.

KOMPLETAN TEKST ČITAJTE U NOVINAMA NOVA.

Bonus video - Pbuna u Gornjim Nedeljicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar