Ranka Savić
Ranka Savić Foto: N1

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da je najmanje što su očekivali od današnje sednice Kriznog štaba da budu uvedene nove mere, jer nije samo u pitanju ekonomija, privreda i profit, "što se nama stalno servira". Dodaje da ako se nastavi ovakav tempo zaražavanja, Srbija će doći u situaciju da zatvara proizvodne pogone, kao što je najavljeno u Železari Smederevo. "Kako to sve ide u prilog ekonomiji, kada ćemo doći u situaciju da nećemo imati više ko da nam radi", pita ona.

„Kada uđete u pandemiju ovih razmera, a niste imali sređeno stanje radnih odnosa i pre nje, sve ono što je bilo loše, sada je još lošije“, ukazuje Ranka Savić u Danu uživo na TV N1.

Na pitanje kako funkcioniše bolovanje kada se radi o obolelima od koronavirusa, ona navodi da tu nema zakona, već funkcionišemo na osnovu preporuka Vlade – „može, ali ne mora“, koja je prepustila poslodavcima da li će zaposlenima koji su se razboleli od kovida plaćati 100 posto bolovanje ili zakonski minimum od 65 odsto.

„Onda imate poslodavce koji poštuju tu preporuku, a drugi ne. Naknada bolovanja kod nas je apsolutna rašomonijada. Jedino je jasno da po odluci vlade zaposleni u zdravstvu, prosveti, policiji i vojsci imaju 100 posto bolovanje“, navodi Savić.

Dodaje da u 99 odsto slučajeva javni sektor isplaćuje bolovanje 100 odsto, dok većina privatnika isplaćuje 65 odsto, dok neke velike privatne kompanije poput Filipa Morisa i Delta đenerali takođe isplaćuju 100 odsto, a Aerodrom 70 odsto.

„Problem je što mi nismo ni u kakvom blagostanju kako nam predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) stalno govori. Zbog tih 65 odsto plate mnogi radnici sa blagim simptomima, vrlo svesni da su zaraženi, ne ostaju u izolaciji, ne prestaju da idu na posao jer im je premalo 65 odsto. A s druge strane neki poslodavci daju stimulacije, pa opet radnici nastavljaju da idu na posao“, kaže Savić.

Dodaje da je bilo i slučajeva, ali ne preterano, da poslodavac tera radnika da dođe na posao iako se loše oseća.

„I sada imamo pojedinačnih slučajeva da određeni poslodavac insistira da radnik sa blažim simptomima, a neophodan je za proces rada, dođe na posao, da nosi dve maske, da ima bolju zaštitu“, navodi Savić.

A na pitanje kako tumači odluku Kriznog štaba da karantin bude skraćen na sedam dana, ona kaže da će se to odnositi samo na lakše slučajeve.

„Vi kod lekara otvarate bolovanje, sigurno se nećete dok vam taj isti lekar ne kaže da ste sposobni vratiti na posao. Ovo je u svakom slučaju samo za lakše slučajeve, a poslednju reč će imati lekar“, smatra ona.

Mnogim poslodavcima izgovor korona

Dodaje da je, pak, za mnoge postupke koje rade poslodavci sada izgovor korona i pandemija.

„Ogroman problem imamo sa plaćanjem prekovremenog rada, ili imamo slučajeve da radnik radi dve smene. Oni raniji problemi su i sada, samo što su pojačani, i potpuno podržani od strane inspekcije, vlasti, jer mi živimo u zemlji gde vlada donese zakon, skupština ga usvoji, i onda ni sama vlada ne poštuje te zakone“, ukazuje Ranka Savić.

Ono što ističe kao ogroman problem je i rad na određeno vreme, gde često radnici rade duže od zakonom propisane dve, odnosno najviše tri godine.

Savić ocenjuje da se produženjem rada na određeno vreme zaposleni drži na kratkom povocu i navodi primer fabrike Krušik, gde kaže, ima članova sindikata koji rade i po 15 godina na određeno vreme.

„U 95 odsto javnih preduzeća imamo direktore u v.d. stanju. Kao što se drži radnik na uzici, tako se drži i direktor“, ocenjuje Savić.

Na pitanje kome radnik da se obrati kada su mu ugrožena prava, ona kaže sindikatu, „i sindikat u 90 odsto slučajeva te konkretne slučajeve rešava“.

BONUS VIDEO: Gužva ispred kovid ambulante na Voždovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare