Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je kao "poražavajući" podatak da se samo četiri odsto žena nalazi na poziciji direktorki, predsednica i članica nadzornih odbora. Ona je poručila da moramo da radimo više na promeni razmišljanja.

Zorana Mihajlović je istakla tokom predstavljanja nacionalnog istraživanja o faktorima koji doprinose efektu „staklenog plafona“ za žene u biznisu da podaci pokazuju da žene nemaju iste uslove niti istu brzinu napredovanja u poslu i da je to fenomen sa kojim se suočavamo.

„Nemojte mi reći da nema više sposobnih i kvalitetnih žena u Srbiji za te pozicije. Moramo da radimo više na promeni razmišljanja, istakla je danas Zorana Mihajlović na Instagramu i poručila:

„Država je donela zakonodavni okvir i jasno proklamovala da je rodna ravnopravnost jedan od naših prioriteta ali u realnom životu moramo više da ukazujemo na probleme i da ih zajedno rešavamo i da dođemo do onoga što svi želimo, a to su jednaki uslovi i za muškarce i za žene u procesu uključivanja u sve sfere života.“

Milana Rikanović, šefica kancelarije UN Women u Srbiji rekla je da su rodne neravnopravnosti prisutne u gotovo svim aspektima naših života, od društvenog do ekonomskog.

„Nedavno objavljeni indeks rodne ravnopravnosti nam je pokazao da napredak u određenim oblastima, ali je istovremeno procenio da nam je do pune rodne ravnopravnosti potrebno čak 59 godina. Istraživanje koje će danas biti predstavljeno je izuzetno važno jer nam mapiranjem postojećih problema i praksi daje smernice i pomaže da tu viziju rodno ravnopravnog društva realizujemo u što kraćem roku“, izjavila je ona.

Skup na kojem su predstavljeni rezultati pomenutog istraživanja organizovali su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Narodna skupština i Kongres srpsko-američkog prijateljstva uz podršku kompanije Filip Moris.

Bonus video – Osnažene žene – osnažena ekonomija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar