Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je danas kampanju za zabranu abortusa koja se poslednjih dana pojavila u javnosti i ocenila ju je kao opasnu i krajnje neprihvatljivu.

Zorana Mihajlović je istakla da je pravo na abortus lično pravo svake žene i dodala da niko nema pravo da se meša u to.

Mihajlović ocenjuje da je nedopustiv svaki pokušaj ugrožavanja prava žena i navela da je pravo na abortus jedno od osnovnih ljudskih prava koje štiti i Ustav Srbije.

„To nije slika Srbije kao moderne demokratske zemlje i to nije društvo koje želimo da gradimo za generacije koje dolaze“, navela je Mihajlović u svojoj pisanoj izjavi.

Ograničavanje prava na abortus je ne samo napad na demokratiju, već može direktno ugroziti živote i zdravlje žena, ističe predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

„Šta je sledeće? Da nam se desi Poljska i da žene umiru jer im je zabranjeno da abortiraju čak iako to ugrožava njihov život? Ljudi, ostavite naše stomake na miru. Pravo svake žene je da odlučuje o svom telu i svom reproduktivnom zdravlju i svako uplitanje u to je nedopustivo i govori nam o sveprosutnom patrijarhatu, u kojem je ženina obaveza da rađa, pa i po cenu svog zdravlja“, poručila je Mihajlović i dodala:

„Ono što je potrebno jeste edukacija, pre svega mladih, o tome kako mogu da imaju siguran seksualni život i kako da brinu o svom zdravlju.“

Bonus video – Pravo na abortus- Željko Vasić, Mima Fazlagić

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare