„RTV ne sme otkazima da ugrozi informisanje manjina“

Društvo 21. avg 202010:24
Podeli:
Foto: Promo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) da ne ugrožava informisanje na manjinskim jezicima i da zaštiti novinare i medijske radnike, posebno one u manjinskim redakcijama, a ukoliko rukovodstvo ne nađe rešenje za njihov položaj da podnese ostavku.

U saopštenju, NDNV je naveo da je zabrinut zbog položaja kolega u manjinskim redakcijama RTV nakon što su novinari drugog programa Radija Novi Sad na mađarskom jeziku potvrdili ranije informacije da se u toj medijskoj kući spremaju otkazi koji ugrožavaju informisanje na manjinskim jezicima.

Zbog informacija o otkazima protestovali su i zaposleni u redakcijama na slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku koji realizuju program na Trećem programu radija.

Oni su uputili protestno pismo rukovodstvu te kuće zbog najavljenog otpuštanja radnika angažovanih posredstvom agencija za zapošljavanje.

Pročitajte još:

„Nedopustivo je da bilo koja manjinska zajednica trpi zbog loše raspodele finansija i ranijeg neracionalnog zapošljavanja. Najavljenim otpuštanjem više od 200 saradnika u pokrajinskom javnom servisu najugroženija je produkcija, koja bi zapravo trebalo da bude najzaštićeniji deo svake medijske kuće“, smatra NDNV.

Društvo je istaklo da je posebno zabrinuto zbog toga što, prema navodima manjinskih redakcija, rukovodstvo RTV ne vodi nikakav dijalog sa zaposlenima o trenutnim problemima, zbog čega oni nemaju nikakvu zvaničnu informaciju o tome što se dešava u RTV.

Angažman novinara i saradnika putem različitih agencija, ocenilo je Društvo, direktno urušava njihov integritet i autonomiju koji su neophodni da bi profesionalno radili svoj posao i da bi građani Vojvodine koji plaćaju opstanak i rad te kuće konačno dobili kvalitetne medijske sadržaje.

„Nedopustivo je da se redakcije koje već duže trpe zbog loše kadrovske politike sada dovode u položaj da im je ugrožen rad, odnosno da je ugroženo informisanje na manjinskim jezicima u Vojvodini“, ocenilo je NDNV.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar