Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako je još u četvrtak, 12. marta, školi "Ćirilo i Metodije" u beogradskom Učiteljskom naselju bilo poznato da je roditelj jednog deteta zaražen koronavirusom, a da i samo dete pokazuje slične simptome, nastava nije obustavljena, niti su prostorije dezinfikovane, tvde uznemireni roditelji koji su se obratili redakciji Nova.rs, revoltirani ponašanjem uprave škole.

Direktorka Manuela Ilić, pak, za Nova.rs ističe da kod deteta nije potvrđen koronavirus i da bi škola sigurno bila zatvorena da je od novog virusa obolelo bilo koje dete ili zaposleni.

„Otac jednog deteta u nižim odeljenjima se, po povratku sa poslovnog puta iz Nemačke i dobijanju simptoma obratio nadležnim zdravstvenim institucijama, testiran je i pokazalo se da je pozitivan na koronavirus. Nalazi se na infektivnoj klinici u Beogradu, a u međuvremenu je i njegovo dete dobilo iste simptome. Majka je odmah, putem vajber grupe, obavestila druge roditelje u odeljenju koje joj dete pohađa, čim joj se suprug razboleo“, navodi za portal Nova.rs majka jednog deteta (ime i prezime poznati redakciji).

Slučaj je, potom, odmah prijavljen upravi škole, ali povratne informacije – nije bilo, što je dovelo do uznemirenosti roditelja i sumnji da se nešto zataškava.

„Niko nije znao da u školi postoji dete za koje se sumnja da je zaraženo koronavirusom od svog oca. Šuškalo se po odeljenjima, ali smo svi smatrali da bi, u slučaju da je to istina, škola bila ispražnjena i dezinfikovana. Niko nije hteo da podleže panici i neproverenim informacijama“, nastavlja priču izvor Nova.rs.

Međutim, priča se nastavila, a, kako navodi naša sagovornica, na žalost se pokazala kao – istinita, što su potvrdili i roditelji druge dece u odeljenju koje pohađa dete čiji se otac leči na Infektivnoj klinici od koronavirusa.

Direktorka Manuela Ilić za Nova.rs ističe da ni o kakvom zataškavanju nije bilo reči.

„Kod deteta nije potvrđen koronavirus. Porodica je u izolaciji, za oca imamo potvrdu da je potvrđen virus. Informacije su poslate ka resornom ministarstvu u četvrtak krajem radnog dana. Da li se bilo šta zataškava? Apsolutno ne. Dete od 5. marta nije na nastavi iz drugih razloga. Da je bilo dete zaraženo, ili zaposleni u školi, verovatno bi Ministarstvo prosvete postupilo prema uputstvima koje ima. Ovako, radi se o roditelju kod koga je potvrđen virus, kod deteta nije, u kontaktu smo sa porodicom, koja je u izolaciji, nema nikakvih indicija da je u pitanju koronavirus i kod deteta”, ističe Manuela Ilić.

Na pitanje da li se ipak planira obustava nastava u školi “Ćirilo i Metodije” ona navodi:

„Pratimo instrukcije iz medija, pa ćemo videti kako ćemo sutra. Mi svakako nastavu samostalno obustaviti nećemo“, zaključuje Manuela Ilić.

Iako se u protekla tri dana uprava škole nije obratila roditeljima, pojedini nastavnici, kako saznaje Nova.rs, obavestili su putem vajber grupa roditelje dece u svom odeljenju.

U jednoj od takvih poruka, u koju je Nova.rs imala uvid, učiteljica se obratila roditeljima dece u svom razredu, navodeći da je četvrtak, 12. marta, mama jednog deteta potvrdila da joj je suprug zaražen koronavirusom.

„Obaveštena je i učiteljica i direktorka škole, koja je odmah obavestila školsku upravu i sve ostale nadležne organe. Rečeno je da škola nastavlja sa radom, jer kod deteta nije potvrđen virus. Devojčica nije bila u školi od 5. marta, tj. osam dana pre ovog saznanja“, navela je ova učiteljica.

Ona je dodala da se sada iščekuju nove instrukcije, da učiteljica odeljenja koje pohađa to dete navodi da je „za sada sve pod kontrolom“, kao i da roditelji imaju pravo da ne šalju decu u školu od ponedeljka „ako smatraju da je to ispravno“.

Otac deteta kod kojeg je potvrđen koronavirus, inače, po povratku iz Nemačke i dobijanju simptoma visoke temperature i stezanja u grudima, pomoć je zatražio putem dežurnih brojeva telefona Ministarstva zdravlja i Batuta.

Tamo mu je, po navodima majke koja se obratila ostalim roditeljima u vajber grupi, rečeno da „to nije ništa, da ide u dom zdravlja“. Simptome koronavirusa prepoznala je upravo doktorka u domu zdravlja, a test na Infektivnoj klinici u Beogradu potom je to i potvrdio.

Ostatak porodice odmah se izolovao, ali je i dete uskoro dobilo slične simptome. Nezvanično, Nova.rs saznaje da je porodici epidemiolog savetovao da se „u školi ne govori o tome“.

Iako direktorka škole za Nova.rs navodi da su se roditelji obrušili na porodicu, naši sagovornici ističu da to nije istina, jer je majka na vreme obavestila i školu i roditelje druge dece.

„Problem je što mi nismo upravo od škole dobili zvanične informacije, iako smo znali da se nešto dešava. Niko nam se zvanično nije obratio. Tek pokoja učiteljica je obavestila roditelje svog odeljenja“, navodi izvor Nova.rs.