Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Studenti Učiteljskog fakulteta obavestili su upravu te ustanove da od ponedeljka 16. marta neće dolaziti na nastavu, kako ne bi doprineli širenju koronavirusa.

Kako Nova.rs saznaje, studenti su se obratili dekanu i Upravi fakulteta, ističući da neće do daljeg dolaziti na nastavu, te da je ta odluka donešena zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se trenutno svi nalaze.

Dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić kazao je za naš portal da će ta ustanova sačekati sa obustavom rada, dok se ne usaglasi sa Univerzitetom u Beogradu.

„Do tada radimo normalno. Još nismo obustavili rad, ali pripremamo ‘online’ nastavu“, kazao je Mandić.

Nevena Buđevac, docent na Učiteljskom fakultetu, kazala je za Nova.rs da ne podržava anarhiju i donošenje odluka bez konsultacija sa upravom, ali da ima potpuno razumevanje što su studenti odlučili na ovakav korak u momentu kad nema zvanične odluke o obustavi rada.

„Zaista nije bezbedno. Zabranjena su javna okupljanja za više od 100 ljudi, ali kod mene na predavanjima dolaze studenti u većem broju od pomenutog, a svi se prave da je to u redu. Tu mislim na one koji donose odluke, a ne na studente“, objašnjava Buđevac.

I Biološki i Filozofski fakultet u Beogradu – onlajn

Podsetimo, danas je i nastavno-naučno veće Biološkog fakulteta preporučilo da se zbog situacije sa koronavirusom „tamo gde je moguće, nastava održava na daljinu putem platforme G Suite for Education“.

Identičnu odluku je pre dva dana donela i uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu, ističući da će se svi oblici direktne nastave kao što su  grupne konsultаcije, vežbe i predispitne obаveze, obavljati elektronskim putem.

Takođe, redukovanje nastave najavila je i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, najavivši da će se nastava organizovati u manjim grupama studenata, u skladu sa odlukom nadležnih o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru, kako bi se sprečilo širenje epidemije.

„Dali smo preporuke da se radi i online, elektronskim putem, gde je to moguće. Nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvete i obrazovanja, uputićemo preporuke svim fakultetima vezano za sastanke većih grupa zaposlenih“, izjavila je Popović.

Odluka o obustavi rada u školama i fakultetima još nije zvanično donešena, a ranije je ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdio da će biti sankcionisani svi rukovodioci obrazovnih ustavnova koji se odluče da zbog koronavirusa zatvore svoje škole.

„Razumem i strah i paniku, ali svako mora da poštuje procedure i zakone“, istakao je Šarčević.

Međutim, N1 je potom otkrio da se sam Šarčević se nije pridržavao pomenutog stava kad je reč o školi „Ruđer Bošković“, čiji je suvlasnik. U toj ustanovi odlučeno je da se zbog koronavirusa nastava odvija ‘online’.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram