Geolog Branislav Božović, Rio Tinto
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT, N1

"Saradnja sa Rio Tintom i slični projekti su visoko rizični za Srbiju", kaže za Nova.rs geolog Branislav Božović. On upozorava na to da projekat "Jadar" i vađenje litijuma kod Loznice mogu da zagade poljoprivredna zemljišta i plodnu mačvansku ravnicu, a u opasnosti je i Beograd.

„Napadaju se poljoprivredna imanja, ljudi koji tamo žive, plus se ugrožava čitav taj kraj. Loznica koja se tek spasila zagađenja od celuloze. U ovom slučaju, sva izlivanja silaze od Jadra u Drinu iz Drine u Savu iz Save u vodoizvorište Mačva, to je izvorište za ceo taj deo Srbije, uključujući i Šabac i Beograd i Valjevo. Zagađenje na kraju stiže u Beograd i zagađuje i naša izvorišta“, naš sagovornik objašnjava čitav lanac zagađenja.

Božović ističe da kompanija Rio Tinto obično istražuje po siromašnim zemljama koje nemaju šta drugo da prodaju, jer je privreda stala.

„Novac se zarađuje samo u nekoj uskoj zoni interesnih svera. Biraju se siromašne zemlje. Raskopava se i nude se velika obećanja, priča se da su to vrlo profitabilni radovi, a u stvari nije tako“, konstatuje naš sagovornik.

Geolog Branislav Božović
Branislav Božović Foto: N1

Podseća i na to da je na mnogim tržištima Rio Tinto sklonjen i ne dozvoljava mu se da radi.

„Kompanija traži tamo gde može da prodre i Rio Tinto nije povoljna opcija da se to istražuje. Sa druge strane, vrlo je važno naglasiti da od toga šira duštvena zajednica nema interesa i vajde. To obično završava u uskim krugovima onih koji su lobirali. Normalne zemlje čuvaju takve resurse, poput litijuma, za sebe. Ima toga i u drugim zemljama, ali neće to da koriste“, objašnjava naš sagovornik.

Na sajtu you.wemove.eu pokrenuta je peticija protiv predloženog rudnika litijuma u Loznici, koju je do sad potpisalo skoro 40.000 ljudi, što bi automatski trebalo da pokrene Evropski parlament da pošalje protestnu notu Vladi Srbije. Građani su sve glasniji, a naš sagovornik poručuje da bi nadležni trebalo da obrate pažnju na takvu vrstu nezadovoljstva i signale koji se šalju.

„Naš narod nije toliko nepismen da ne zna do čega sve to može da dovede. U normalnim okonostima i uređenim zemljama potpisivanje peticija i bunt javnosti smatra se pozitivnim načinom ukazivanja na stanje i to je pritika za valst da dobro razmisli i da proveri sa kim ulazi u takve poslove i odnose. Nijedan rudnik ne može spasiti Srbiju. Da može, spasilo bi je zlato iz Majdanpeka i bakar iz Bora“, objašnjava Božović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare