Foto: Mauricio Abreu / Alamy / Alamy / Profimedia

Netačno je da se za potrebe projekta Jadar gradi „tajni gasovod“ od Beograda do Loznice, kao što je netačno i da je Zakon o vodama promenjen zbog gradnje „cevovoda koji će dopremati vodu od Drine do rudnika“, saopštila je danas kompanija Rio Tinto odgovarajuće na navode predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića.

Kompanija je time, kako su naveli u saopštenju, reagovala na ponovljene, a netačne tvrdnje predstavnika Narodne stranke o različitim aspektima projekta Jadar.

„Projekat Jadar nalazi se u fazi studije izvodljivosti i realizuje se u potpunosti u skladu sa usvojenim Prostornim planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita, koji je objavljen u Službenom glasniku i dostupan je javnosti. Prostornim planom definisane su trase infrastrukturnih sistema, uključujući trase gasovoda i dopremanja tehničke vode“, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su u toku hidrogeološka istraživanja zbog snabdevanja kompleksa tehničkom vodom, te da se ona izvode na osnovu dozvole za istraživanja Ministarstva rudarstva i energetike.

„Cevovod tehničke vode će se graditi u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i to u okviru infrastrukturnog koridora, a ne na vodnom zemljištu i nema nikakve veze sa Zakonom o vodama“, navodi kompanija.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Navodi i da je Prostornim planom predviđeno priključenje kompleksa Jadar na magistralni gasovod, te da se planira izgradnja bočnog priključnog čeličnog gasovoda pritiska do 50 bara.

Inače, trasa tog priključnog gasovoda planirana je kao podzemna i dugačka je oko 8,6 kilometara, a postavljena jr uz koridor planirane železničke pruge Valjevo – Loznica, na delu od Loznice do lokacije gde je predviđena izgradnja kompleksa Jadar.

Kompanija Rio Tinto navodi i da se projekat Jadar nalazi na sredini Studije izvodljivosti koja podrazumeva izradu detaljne tehničke dokumentacije za rudnik, industrijsko postrojenje za preradu i deponiju za odlaganje industrijskog otpada, kao i izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti javno dostupna i o njoj će biti otvorena javna rasprava.

Projekat će se realizovati tek nakon dobijanja odobrenja za studiju, odnosno tek nakon toga sledi pribavljanje dozvola neophodnih za izgradnju rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova.

Rio Tinto, Da li Rio Tinto sprema projekat Jadar 2, prilog, emisija Pregled dana
Foto: Newsmax Adria

Inače, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je juče da vlast namerava da „po svaku cenu“ dozvoli kompaniji Rio Tinto da otvori rudnuk litijuma kod Loznice i dodao da se između tog grada i Beograda „tajno gradi gasovod za potrebe te kompanije“.

„Tajno se gradi gasovod Beograd-Loznica za potrebe Rio Tinta, promenili su Zakon o vodama zbog Rio Tinta, kako bi mogli da naprave cevovod kojim će dopremati vodu od reke Drine do rudnika. Kod Loznice hoće da otvore rudnik litijuma kakav niko u Evropi trenutno nije spreman da otvori, jer će izazvati nepopravljivo uništavanje životne sredine“, rekao je Jeremić.

Bonus video – Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar