Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENEGETIKE/ ZORAN PETROVIC

"Nijedna konačna odluka još nije doneta, nijedan ugovor sa Rio Tintom nije potpisan", tvrdi ministarka rudarsva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je to napomenula u odgovoru na dopis koji joj je Srpska akademija nauka nauka poslala nakon stručnog skupa održanog povodom projekta "Jadar" i njegovog uticaja na životnu sredinu.

Skup je održan još početkom maja, a sa dva mesce zakašnjenja ministarka Mihajlović uverava SANU, da će sve biti podložno prethodnom monitoringu i kontroli.

„Uvek ću glasati za obaveznu kontrolu i monitoring, za poštovanje svih uslova koje propisuju zakoni i standardi ekologije i održivog razvoja. Ali nikada neću biti za status quo, za stagnaciju koja znači i nazadovanje, nikada neću biti za kočenje napretka države u celini i standarda svih građana i građanki zarad pojedinačnih interesa ili neproverenih tvrdnji“, navodi Mihajlović.

Prema njenim rečima još ništa nije gotovo.

„U ovom trenutku nijedna konačna odluka još nije doneta, nijedan ugovor sa Rio Tintom nije potpisan. Odluke se mogu doneti tek kada se steknu zakonski uslovi za to i sagledaju svi efekti istraživanja nalazišta minerala jadarita u okolini Loznice. Odluke će se doneti i kroz razmenu mišljenja sa stručnom javnošću, tako i kroz iznošenje stavova građana i građanki Republike Srbije, jer to jeste demokratski pristup za koji se zalažemo“, napisala je Mihajlović.

Ona napominje da Srbija ne želi da izvozi litijum, već baterije ili čak sama električna vozila.

„Razvitak takvog lanca proizvodnje u Srbiji upravo smo omogućili poslednjim usvojenim izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Pre ovih izmena, jedino što je Republika Srbija mogla prihoduje iz rudarskih projekata je iz naknada za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina, i nije bilo moguće da se investitor u projektima eksploatacije obaveže na dodatne obaveze prema Republici Srbiji, a najvažnije su svakako pitanje prava preče kupovine proizvoda u korist domaćeg prerađivača i pitanja najvišeg standarda zaštite životne sredine. Upravo imajući u vidu interes Srbije da iz projekata eksploatacije mineralnih sirovina ostvari dodatnu vrednost, i to posebno u omogućavanju da se ta mineralna sirovina prvenstveno koristi u domaćim prerađivačkim subjektima, čime bi se ruda ne samo eksploatisala već koristila u daljem lancu proizvodnje sve do finalnog proizvoda, izvršili smo izmene i dopune zakona i stvorili ovakvu investicionu šansu za Srbiju“ navodi ministarka Mihajlović.

A kompletan odgovor koji je upućen SANU možete pročitati na sajtu Ministarstva rudarstva i energetikke.

Pre ministarke akademicima je stigao odgovor od kompanije Rio Tinto, a za to je trebalo više od dva meseca.

Nakon naučno-stručnog skupa “Projekat Jadar – šta je poznato” održanog početkom maja u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), organizacioni odbor u kom su bili biolog, botaničar, ekolog i biogeograf Vladimir Stevanović, hemičar Bogdan Šolaja i tehnolog Velimir Radmilović, uputio je Ministarstvu energetike i rudarstva (MRE) mišljenje u kome dovode u pitanje opravdanost projekta rudnika u dolini „Jadra“.

Rio Tinto u svom odgovoru SANU optužuje akademike da su izneli netačne podatke, netačne pretpostavke i paušalne ocene, kao i da su stavovi koje je naučna savetnica u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu Dragana Đorđević iznela „namerno širenje panike“.

SANU im nije ostao dužan, pa je od akademika Vladimira Stevanovića stigao odgovor da je Rio Tinto izvređao SANU, a da nije stigao nijedan odgovor na pitanja.

Bonus video: Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar