Foto:N1

Republički fond za zdravstveno osiguranje reagovao je na tekst objavljen na portalu Nova.rs pod naslovom "Teško bolesni ljudi u Srbiji umiru zbog birokratske gluposti". Reagovanje prenosimo u celosti.

Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisan je način podnošenja prijave na zdravstveno osiguranje, prethodno osiguranje i izdavanje potvrde o osiguranju. Donošenje zakona je u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je dužan da primenjuje pozitivno pravne propise Republike Srbije i da poštuje navedene odredbe zakona prilikom utvrđivanja svojstva osiguranika.

S tim u vezi netačan je navod u članku da Republički fond kažnjava osiguranike koji ne plaćaju doprinose jer je Zakonom omogućeno svim građanima Republike Srbije zdravstveno osiguranje, po nekom od propisanih osnova osiguranja. Zavisno od osnova osiguranja utvrđuje se i obveznik uplate doprinosa. Za sve posebno zaštićene kategorije uplatu doprinosa obezbeđuje država iz Budžeta Republike Srbije.

Takođe, netačni su navodi iz članka da se pod pružanjem hitne medicinske pomoći smatra „neposredna ugroženost života i da ne traje duže od 24 sata, a akutno zbrinjavanje najduže do 8 dana, odnosno da fond plaća samo 24 sata zdravstvene zaštite“.

Pružanje hitne medicinske pomoći takođe je definisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Hitna medicinska pomoć, u skladu sa članom 60. st. 1. Zakona o zdravstvenom osiguranju jeste neposredna-trenutna medicinska pomoć koja se pruža da bi se izbeglo dovođenje osiguranog lica u životnu opasnost, odnosno nepopravljivo oštećenje njegovog zdravlja ili smrt. Hitnu medicinsku pomoć i dužinu trajanja procenjuje izabrani lekar, odnosno lekar specijalista, u svakom pojedinačnom slučaju.

U članku je naveden slučaj lica koje nije imalo zdravstvenu knjižicu od 2005. godine. Već smo napomenuli da su Zakonom predviđeni osnovi osiguranja kojima su obuhvaćene sve kategorije stanovništva, a na građanima Republike Srbije je jedino obaveza da izvrše prijavu na zdravstveno osiguranje, što konkretno lice nije učinilo. Na osnovu dokumentacije i kontinuiteta u osiguranju, određuje se osnov osiguranja, odnosno utvrđuje se čija je obaveza plaćanja doprinosa (poslodavac, preduzetnik, RFPIO, Budžet RS i dr.).

Zdravstveno osiguranje u Republici Srbiji se zasniva na principima obaveznosti i solidarnosti, što podrazumeva obavezu plaćanja doprinosa u skladu sa zakonom, odnosno da troškove obaveznog
zdravstvenog osiguranja snose osiguranici i drugi obveznici uplate doprinosa a prava koriste ona osigurana lica kod kojih je nastupila bolest ili drugi osigurani slučaj.

Republički fond apeluje na sve građane Republike Srbije da pravovremeno izvrše prijavu na zdravstveno osiguranje radi sticanja svojstva osiguranog lica, kako bi na nesmetan način mogli da koriste zdravstvenu zaštitu u punom obimu u trenutku kada im je potrebna.

Lica koja smatraju da su im odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju uskraćena prava na zdravstvenu zaštitu, inicijativu za izmenu zakona mogu uputiti Ministarstvu zdravlja. Napominjemo da je Republiči fond dužan da sprovodi odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju u svakom pojedinačnom slučaju u kojima se utvrđuje obim prava na zdravstvenu zaštitu izdavanjem odgovarajuće isprave o osiguranju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar