Rio Tinto projekat Jaradar reklama
ccc

"Mi kao građani ne znamo šta je dogovoreno sa kompanijom Rio Tinto. Možda žele litijum, možda borate, moža uranijum a možda i vodu. Ispod Mačve leži jedan od netaknutih i najkvalitetnijih basena pijaće vode u Evropi. Stoga evo predloga: umesto kiseline - voda! I to iz mačvanskog basena - ka Zrenjaninu i celoj Vojvodini. Umesto rude - hrana! I to za celu zemlju i izvoz u Evropu" rekao je Đorđe Miketić, odbornik SO Vračar i aktivista UG "Srce grada" gostujući na televiziji N1.

„Mi ne želimo da budemo kolonija. A ovo nije nekakav neokolonijalizam koji nam se sprema, već kolonijalizam 19tog veka, gde ćemo raditi po nekakvim privatnim rudnicima i umirati sa četrdeset godina“ kaže Miketić i dodaje:

„Ideja je da zdravi i dostojanstveni ljudi proizvode zdravu i organsku hranu na svojim subvencionisanim gazdinstvima, a ne da poniženi i ucenjeni rade u toksičnom rudniku za tuđ profit. Mi nemamo državu već je sva moć u jednoj stranci, Srpskoj naprednoj stranci, odkle jedan kartel upravlja i legalizuje svoje kriminalne i pljačkaške poslove. Logično je da država mora da štiti svoja prorodna dobra i svoje građane, ali danas oni otimaju sva dok dnevno, zvanično, umire po 65 ljudi. Nama je država oteta i zato je moramo osloboditi“ istakao je on.

Miketić je najavio da će u subotu biti održan protest ispred RTS-a u 14 časova, a kako je rekao, pre toga u četvrtak, biće organizovana tribina na Folozofskom fakultetu

„Mora se ići na izbore. Nova izborna pravila su čisto zamajavanje koja opet idu njima u korist. Smanjeni broj potpisa za kandidaturu, znači da će imati više lažnih listi za rasipanje glasova.
Funkcionerska kampanja koju zabranjuju samo 7 dana pred izbore je smešna jer po važećem zakonu funkcionerska kampanje je već protivzakonita i kažnjiva. Postojeći izborni uslovi su u redu, samo da se poštuje zakon“ objašnjava Miketić i dodaje:

Đorđe Miketić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

„Zato se mi moramo organizovati uprkos njihovim manipulacijama sa jedinim, a najboljim oružjem koje imamo, a kog se oni izuzetno plaše – to su birači i to su angažovani građani. Moramo svi na teren, na slave, u sindikate, da svako pozove svog komšiju, da se čuje glas, da se organizujemo da čuvamo kutije, da odbranimo svaki glas, da prijavimo kada komšija za nekoga kupuje glasove, kada notar lažira potpise… I da odbranimo taj rezultat. A tako sigurno pobeđujemo. U Beogradu se veliki front aktivista i stručnjaka organizuje u cilju formiranja jedne zelenu kolone zajedno sa otvorenom građanskom platformom Akcija, Ne davimo Beograd i Ekološkim ustankom. I to će biti ta zelena kolona za izbore. Jer dok se napada Makiš, Reva, Kalemegdan i predratne vile ničice padaju i ruše se, neko zgrće milione a u isto vreme se neki državni službenici mreste u Titovim i Jovankinim vilama. To sve mnogo konfrontira i animira građane da se pobune“ zaključio je Miketić.

BONUS VIDEO: „Ne damo Jadar“: Zakoni se menjanju zbog Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare