Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumica i aktivistkinja Bojana Novaković i aktivista Zlatko Kokanović ocenili su da su najviši predstavnici Evropske unije upoznati sa projektom kompanije Rio Tinto u našoj zemlji, kao i da se u narednom periodu očekuje pomoć od nadležnih institucija EU u rešavanju ovog problema. Oni su poručili da "nema kompromisa sa kompanijom Rio Tinto" oko sprovođenja projekta vezanog za rudnik litijuma.

„Viola fon Kramon je došla kod nas, da obiđe teren, da vidi ruševine kuća i bušotine koje cure. Imali smo problema zbog SNS aktivista. Visoki funkcioner ove partije koji je koordinator za Mačvanski okrug je poslao ekipu tih provokatora i oni su pokušali da nas isprovociraju i da naprave incident. Oni povezuju nju sa priznanjem Kosova, ali mi nemamo nikakve veze ni sa tim, ni sa Zelenovićem. Mi se politikom ne bavimo. nama je cilj bio da ona dođe i da na terenu vidi kakvo je stanje“, objašnjava Kokanović.

Dodaje da je želja bila i da se prenese poruka tamošnjih žitelja da se predstavnici EU izjasne jesu li za ili protiv projekta rudnika litijuma.

„Neki nas okrivljuju i optužuju da sarađujemo sa njom, neki nas podržavaju. Ali, mi nismo u koaliciji ni sa kim. Ponavljam, mi se politikom ne bavimo“, rekao je za N1 Kokanović.

Govoreći o svom privođenju u policiju nakon ove posete, on je naveo „da je bilo prepirki sa botovima SNS-a“, i da je u večernjim satima pozvan od strane policije da dođe u stanicu i da da izjavu povodom tih događaja.

„Dao sam izjavu i posle pola sata, sat vremena su me pustili. Ne očekujem neke posledice, ali – otkud znam. Ostalo je na njima da to rešavaju“, rekao je on.

Prema rečima Bojane Jovanović, privođenje Kokanovića „daje na znanje da SNS -ovci i država žele da utiču na demokratski proces u kome se građani iskazuju protiv rudnika“.

„Čoveka i sve ostale su pokušali da prestraše, ali mi ne odustajemo“, poručila je ona.

Prema njenim rečima, ova vlast je saopštila da će o pitanju projekta Rio Tinto odlučivati narod, „ali je onda zatim iza zatvorenih vrata odlučila da se da podrška projektu, ne samo u Srbiji, već i u Evropi“.

„To je vrlo zabrinjavajuće. Tu se igra neka prljava igra. U pismu koje smo poslali EU smo naveli da ako Evropska komisija hoće da iza zatvorenih vrata da podržava ovu kompaniju, onda su dužni i da joj saopšte da ona mora da poštuje evropske standarde. Sada je sve na otvorenom, i pratićemo taj proces“, najavljuje Jovanović.

Podseća da su u peteciji koja je potpisivana u Srbiji svoj potpis dalo 135.000 građana, dok je na prostoru Evrope peticija imala 85.000 potpisnika.

Kokanović je rekao da je poslednji sastanak sa predstavnicima države održan u maju ove godine, i da je njemu prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

„Ona je rekla da je projekat neupitan. Ona ga podržava, a šta će biti sa nama, sa narodom, to nju ne interesuje“, ocenio je on.

Nakon toga kaže da su poslati dopisi Aleksandru Vučiću, Zorani Mihajlović, Milanu Krkobabiću i Ministarstvu za ekologiju i ostalim nadležnim institucijama, a da su odgovori koje su dobijali bili vrlo šturi, i u njima nadležni prebacuju odgovornost sa jednih na druge. Opisuje da je posle posete nadležnih inspektora bušotinama koje je napravila kompanija Rio Tinto utvrđeno da bušotoina curi, ali da su inspektori posle toga otišli u pomenutu kompaniju „da popiju kafu“.

„Sve se zna kako funkcioniše u ovoj državi, tako da ništa nas više ne čudi. Bitno je da ovaj problem uđe u Evropu. Da Evropa sagleda ovaj problem, pa očekujemo pomoć i od njih“, kazao je Kokanović.

Govoreći o odnosu sa kompanijom Rio Sava, on je rekao da se stavovi meštana i predstavnika te kompanije dijametralno razlikuju, kao i da dok građani ulažu „srce“, predstavnici ove kompanije primaju novac za to što rade.

„Nisu nam isti pogledi. Oni se bore za kompaniju, a mi se borimo za našu kompaniju, za naše polje i naše selo. Kao što je njima kompanija Rio Tinto majka, nama je naše polje majka. Mi ne možemo bez ovoga živeti, a oni neka vide šta će. Najbolje je da popakuju svoje prnje i da idu odakle su došli… Nas rudnik ne interesuje i nikakav kompromis ne može da se postigne. srbija se ovog trenutka brani u Jadru. svi ekološki aktivisti nas podržavaju“, poručio je Kokanović i dodao da „ukoliko prođe projekat za ovaj rudnik, u narednih 15 godina se planira otvara nje još 40 rudnika na teritoriji na še zemlje“.

Bonus video – Ne odustaju ni Rio Tinto, ni protivnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare