Foto:promo; medija centar beograd

Jovan Rajić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) kaže da mu se čini da tema izgradnje gondole na Kalemegdanu nije ni silazila sa agende gradskih vlasti i sve izjave koje su davane od početka govore u prilog tome da oni od toga nisu odustali, uprkos tome što je Upravni sud, po tužbi RERI, poništio građevinsku dozvolu za taj projekat. "Ovaj projekat je živ i protiv njega se treba nastaviti boriti kao i do sada. Projekat je življi nego ikada i oni od njega nisu odustali" uprkos svim neregularnostima i protivljenju stručne javnosti, kaže Rajić.

„Čini mi se da je odluka Upravnog suda samo dodatno razjarila i podgrejala spremnost vlasti da se ovaj projekat realizuje uprkos svemu što je s pravom konstatovano i u odluci Upravnog suda, a konstatovana je nezakonitost izdate građevinske dozvole. Odluka Upravnog suda odnosi se na poništavanje konkretne građevinske dozvole izdate za izvođenje pripremnih radova“, ukazuje Rajić u N1 Studio Live.

On je rekao da je u obrazloženju odluke Upravni sud naveo da pod postojećim važećim urbanističkim i planskim aktima i s obzirom na procedurre uticaja na životnu sredinu, realizacija ovog projekta nije moguća.

„Situacija je ista kakva je bila u vreme izdavanja prethodne dozvole koja je poništena, i ni danas realizacija ovog projekta pod ovim okolnostima ne bi bila moguća“, navodi Rajić.

Na pitanje može li zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je juče izjavio da će se gondola izgraditi, da dobije građevinsku dozvolu, Rajić ukazuje da „Grad Beograd kojeg personifikuje Vesić, jeste zainteresovano lice u ovom projektu, ali nije njegov investitor, već su to Skijališta Srbije“.

„Nije on stranka u postupku i formalno gledano nije on taj koji treba da gura ovaj projekat… Vesić je na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom rekao da tehničke nepravilnosti koje su pratile izdavanje građevinske dozvole proizlaze iz neažurnosti investitora – Skijališta Srbije ali, kad Grad Beograd to preuzme na sebe, te nepravilnosti će biti otklonjene“, podseća Rajić.

On navodi da građevinsku dozvolu daje Ministarstvo građevinarstva, a da Grad Beograd očigledno ima interes da se taj projekat realizuje, uprkos tome što bi njegova realizacija bila nezakonita i što su mu se usprotivile brojne stručne organizacije i međunarodne organizacije.

On Vesićeve izjave po pitanju gondole karakteriše kao „otvoreno kršenje pravnog porekta Srbije, i svođenje jednog ozbiljnog pitanja na lični nivo i volju jednog čoveka“.

A na pitanje da li veruje u Vesićevu izjavu da će građani glasanjem na izborima odlučiti da li će se gondola graditi, Rajić ističe da je to „ponovo podmetačina“.

„Ne mogu građani da se izjašnjavaju na izborima da li je nešto zakonito ili ne, mogu da kažu da li im se sviđa ili ne. Ne mogu građani da promene propise“, poručuje on.

On podseća da je jedan od elemenata zbog kojih je građevinska dozvola za gondolu poništena Plan generalne regulacije Grada Beograda koji je trenutno na javnom uvidu. Taj plan, kako navodi, „izričito zabranjuje izgradnju gondole na Kalemegdanu, ovo što se sada događa je zabrinjavajuće i nezakonito“.

„Na osnovu tog plana je donet Detaljni plan regulacije koji omogućuje izgradnju gondole, i mi sad zapravo imamo to da se niži zakonski akt prilagođava višem. Na osnovu tog detaljnog plana šteluje se Plan generalne regulacije, kako da se to (izgradnja gondole) dozvoli, tj. kako da se uvede u realne tokove. Ovim nacrtom se predviđa da plan Detaljne regulacije ostaje na snazi, što znači da vlast nije odustala od izgradnje gondole, i pored nezakonitosti“, zaključuje Rajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare