Foto:promo beoinfo

Izgradnja gondole na Kalemegdanu zaustavljena je odlukom Upravnog suda, jer investitor nije ispunio niz uslova prilikom podnošenja zahteva za građevinsku dozvolu. Šta god bude urađeno na ispravljanju nedostataka, kao glavna prepreka izgradnji gondole i dalje ostaje Plan generalne regulacije, koji izričito zabranjuje postavljanje žičara na Beogradskoj tvrđavi. Međutim i to bi moglo da se promeni. Na to upozorava pokret Ne davimo Beograd. U prevodu, ono što je bilo zabranjeno, izmenama planova ubuduće bi moglo biti dozvoljeno.

Upravni sud je u martu doneo odluku da uvaži tužbu organizacije RERI i poništi građevinsku dozvolu Ministarstva građevinarstva koja je izdata za izvođenje pripremnih radova na Kalemegdanu za izgradnju gondole.

U obrazloženju presude između ostalog se navodi da je RERI tužbom osnovano ukazao da je rešenjem o građevinskoj dozvoli povređen zakon jer je ta odluka doneta isključivo u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, što u ovom slučaju nije bilo dovoljno.

Upravni sud napominje da je Beogradska tvrđava spomenik kulture, od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, da je i arheološko nalazište „Antički Singidunum“ i da se sve to nalazi na prostoru kulturno istorijske celine „Konsačićev venac“ takođe od izuzetnog značaja za Srbiju.

Imajući sve to u vidu, zaključuje se da su morali da se primene i Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu, Zakon o kulturnim dobrima čije su odredbe o ispunjavanju uslova za izvođenje radova na nepokretnim kulturnim dobrima Lex specijalis u odnosu na Zakon o planiranju i izgradnji.

Sve ovo nije obeshrabrilo predstavnike vlasti.

Nikad neće odustati 

Da će Upravni sud doneti odluku kojom ponišrava građevinsku dozvolu, bilo je jasno mesecima ranije. Drugačije nije moglo biti presuđeno ako se poštuje zakon.

Predstavnici vlasti su zato i pre presude otpočeli pripremu terena za nastavak projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu.

Zato možda i nije bilo iznenađenje kada je na sednici Vlade Srbije, baš onoj kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doneta odluka o smeni predsednika i jednog člana Upravnog odbora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ova smena bi možda prošla i nezapaženo da nije reč o istom onom Upravnom odboru koji je izneo niz kritika oko postupanja nadležnih u slučaju gondole na Kalemegdanu.

Smenjeni predsednik i član UO o svom razrešenju nisu ni obavešteni. O tome su saznali od novinara Nova.rs.

Foto:TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Trebalo bi podsetiti i na izjavu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je nakon presude rekao da su postojali izvesni pravni nedostaci, ali da će oni biti rešeni kad Grad Beograd preuzme celu priču oko gondole u svoje ruke.  Ništa manje zabrinjavajuće nisu bile ni izjave savetnice Aleksandra Vučića Suzane Vasiljević da predsednik Srbije neće odustati od gondole.

Ako je verovati sumnjama pokreta Ne davimo Beograd taj trenutak je blizu.

Izmene planova u toku?

Na osnovu informacija da Plan generalne regulacije i Generalni urbanistički plan uskoro mogu biti promenjeni, te u skladu sa tim na mala vrata ponovo uvesti ideju i realizaciju gondole na Kalemegdanu, predstavnici pokreta Ne davimo Beograd zahtevali su odgovore od Urbanističkog zavoda Beogada.

„Pokret Ne davimo Beograd poziva Urbanistički zavod Beograda da se u što skorijem roku oglasi i iznese informacije da li se izmenama urbanističkih planova višeg ranga, otvara mogućnost izgradnje gondole na Kalemegdanu. Ovaj projekat naneće nemerljivu štetu jednom od najvećih kulturno-istorijskih spomenika Srbije i od velikog je društvenog značaja da znamo da li se u urbanističkim planovima koji su trenutno u proceduri ili izradi, nastavlja nametanje ovog štetnog projekta“, upozorili su u Ne davimo Beograd.

Objasnili su i kako se ova ideja sprovodi u delo.

„Zbog velikog finansijskog interesa investitora, plan nižeg reda, plan detaljne regulacije (PDR) kojim je predviđena gradnja gondole, usvojen je uprkos tome što planovi višeg reda, i Plan generalne regulacije (PGR) i Generalni urbanistički plan (GUP) ne dozvoljavaju izgradnju žičare na tom području. Zbog ovoga se Ne davimo Beograd već obraćao Ustavnom sudu.

Oba ova plana koja ne dozvoljavaju izgradnju gondole, pretrpeće uskoro promene. PGR je u fazi javnog uvida, a GUP u izradi i trebalo je u martu da bude na ranom javnom uvidu“.

Pokušavaju da sakriju 

Zato, prema mišljenju predstavnika Ne davimo Beograd Radomira Lazovića, postoji osnovana sumnja da se u ovom trenutku izmenama planova višeg reda predviđa omogućavanje izgradnje skandaloznog projekta gondole na Kalemegdanu.

Radomir Lazović Despota Stefana, ulica, radovi, protest, Ne davimo Beograd
Radomir Lazović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Na sve načine pokušavaju da sakriju da će praviti gondolu. Pokušavaju da je na mala vrata uvedu u plansku dokumentaciju, umesto da se bave zaštitom kulturnog nasleđa i interesima građana. Ovakvim planiranjem odustaje se od strateškog promišljanja grada, nema više vizije koja bi trebalo da se prati, već ti planovi služe da legalizuju štetne projekte gradske vlasti“, kaže Lazović za Nova.rs.

U ovom trenutku nije zgoreg napomenuti na izjavu savetnice Aleksandra Vučića Suzane Vasiljević, da je ovo ideja predsednika Srbije od koje neće odustati.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

„Predsednik Vučić se jako radovao gondoli na Zlatiboru, raduje se i gondoli i na Kalemegdanu. Niko ne može u tome da ga spreči. Niko ga neće sprečiti da i taj projekat završi. Znam čoveka“, rekla je ne tako davno Vasiljević.

Grupisanje snaga protiv gondole 

Predsednik Upravnog odbora Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić za Nova.rs kaže da postoji velika verovatnoća da gondola na Kalemegdanu nije zaboravljena priča.

zagađenje vazduha nerp
Foto: Medija centar Beograd / Jovan Rajić, RERI

„Obzirom na to ko stoji iza te ideje, svakako se to može zaključiti. Ne zaboravimo da je Goran Vesić samo dva, tri dana nakon presude kojom se zabranjuje izgradnja gondole rekao da je tu bilo nekih pravnih nepravilnosti i da kada Grad Beograd bude preuzeo stvar u svoje ruke onda će to biti otklonjeno. Nisam imao uvid u nacrte tih izmenjenih planova, ali prema postojećem stanju ne postoji planski osnov za izgradnju žičare na Kalemegdanu“, kaže Rajić.

Ukoliko, zaista, gradska vlast ima nameru da ideju o gondoli sprovede u delo, to bi mogli da izvedu na dva načina.

„Ili da ovim planskim dokumentom bude predviđena mogućnost izgradnje ili da bude obrisana zabrana, pa da se onda tumači – ako nema zabrane, znači da je dozvoljeno. Ovde je gradnja do sada bila izričito zabranjena i to sa razlogom, a on je da bi ovako nešto trajno narušilo kulturno nasleđe antičkog Singidunuma. A to bi dalje izazvalo šire nezadovoljstvo stručne javnosti, ali i građana. U svakom slučaju pratićemo šta rade, izmene ukoliko ih bude bilo i radićemo, kao i prošlog puta, na okupljanju stručnjaka iz ove oblasti. Od arhitekata, preko planera, ljudi iz Evropa Nostre. Radićemo ponovo na grupisanju tih snaga i usprotivićemo se opet izgradnji gondole, ako do toga dođe“, ističe Rajić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar