U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 5.884 slučaja koronavirusa, a od posledica zaraze umrle su 53 osobe.

Na respiratorima 312 pacijenata.

***

U Srbiji je tokom jučerašnjeg dana evidentirano još 4.932 pozitivna na koronavirus, a preminulo je 49 osoba.

Juče je testirano 15.765 građana, a na respiratorima je bilo 334 pacijenta.

***

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će prve količine vakcina u Srbiju stići pre kraja godine, a da će vakcinacija krenuti kada to odobre zdravstvene vlasti, najkasnije u januaru, ali možda i krajem decembra.

“Mi ćemo prve količine vakcina, bar dve različite vakcine, a možda i tri, imati pre kraja godine. Da li ćemo pre kraja ove ili početkom sledeće godine krenuti u vakcinaciju, zavisi od stručnih tela u zemlji, od zdravstvenih vlasti, kada one odobre”, rekao je Vučić u Inđiji na pitanje u vezi sa vakcinama.

 

***

Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih virusom korona nalazi na bolničkom lečenju, a veliki broj zaraženih je i među zdravstvenim randicima, ocenio je infektolog Mijomir Pelemiš.

„Cele porodice zdravstvenih radnika su zaražene što znači da je sve manje njih koji mogu da bruinu o pacijetima”, rekao je Pelemiš nakon sastanka direktora kovid bolnica u Srbiji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Ističe da je ceo svet u problemu, a ne samo Srbija, i da ne sme da se govori da je situacija dobra ako nije. Kako kaže, virus korona jeste mutirao, ali se ništa nije promenilo.

***

Distanca, pranje ruku i nošenje maski i dalje su ključni za prevenciju širenja korona virusa i tako će biti sve dok ne zaživi masovna vakcinacija, rekla je ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za RTS rekla da od početka imamo samo jedan veliki talas korona virusa sa manjim ili većim pikovima, navodeći da je poslednji pik u Srbji počeo kasnije nego u ostalim zemljama i da Krizni štab pokušava da sagleda šta se dešavalo u drugim zemljama i koje su preventivne mere dale najvišše rezultata.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar