dr Mijomir Pelemiš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
dr Mijomir Pelemiš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih virusom korona nalazi na bolničkom lečenju, a veliki broj zaraženih je i među zdravstvenim randicima, ocenio je danas infektolog Mijomir Pelemiš.

„Zdravstveni radnici su umorni, kapaciteti su puni, ali se uvek nađe mesto za svakog pacijenta“, rekao je Pelemiš nakon sastanka direktora kovid bolnica u Srbiji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. On je naveo da je do dolaska vakcine neophodno strogo pridržavanje mera i upozorio da je virus ušao i u porodice zdravstvenih radnika.

„Cele porodice zdravstvenih radnika su zaražene što znači da je sve manje njih koji mogu da bruinu o pacinejtima“, rekao je Pelemiš. Ističe da je ceo svet u problemu, a ne samo Srbija, i da ne sme da se govori da je situacija dobra ako nije. Kako kaže, virus korona jeste mutirao, ali se ništa nije promenilo.

„Sve je više teških pacijenata, jer je mnogo ljudi zaraženo, leče se kod kuće dođu kasno kod lekara. Neki lekari leče pacijente u kućnim uslovima, a da za to nisu kvlaifikovani“, upozorio je Pelemiš. On je naveo da u situaciji kada je u bolnicama više od 9.000 zaraženih virusom korona, kada se povećava broj umrlih i broj pacijenata na respiratoru ne može se reći da je situacije dobra.

„Vakcina daje nadu. Jedan broj zemalja počeo je da primenjuje vakcine, i nadam se da ćemo i mi uskoro“, zaključio je Pelemiš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar