kisić vakcina protiv korone

Distanca, pranje ruku i nošenje maski i dalje su ključni za prevenciju širenja korona virusa i tako će biti sve dok ne zaživi masovna vakcinacija, rekla je za RTS ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za RTS rekla da od početka imamo samo jedan veliki talas korona virusa sa manjim ili većim pikovima, navodeći da je poslednji pik u Srbji počeo kasnije nego u ostalim zemljama i da Krizni štab pokušava da sagleda šta se dešavalo u drugim zemljama i koje su preventivne mere dale najvišše rezultata.

Kako ističe, osnovno je da naučimo da živimo sa virusom. Poručuje da svaki put kada svesno izbegavamo prostore sa velikim brojem ljudi, kada stavimo masku, kada vodimo računa o sebi i ljudima oko sebe, dajemo doprinos u sprečavanju širenja virusa.

„Ako sprečimo da se inficiramo, dajemo ogroman doprinos tome da ostanemo zdravi i da se izborimo s pandemijom“, ukazala je.

Foto:TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC

Govoreći o predstojećim praznicima, istakla je da je tada obično povećana fluktuacija putnika u međunarodnom saobraćaju i da su zbog toga bile neminovne odluke koje se odnose na ulazak u zemlju.

Juče je Krizni šštab odlučio da će svaki strani držžavljanin morati da ima negativan PCR test pri ulasku u Srbiju, a da ce domaći držžavljani koji ne budu imali PCR test morati u desetodnevnu izolaciju koju mogu da prekinu ako u međuvremenu urade test i ako on bude negativan.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da ce se to odnositi na vremenski period od 20. decembra do 10. januara, i da će biti isti kriterijum za sve koji dolaze iz inostranstva.

Kako je navela, Krizni šštab ima redovne sastanke jednom ili dvaput nedeljno, i tada se diskutuje o svim apektima epidemije, porede se efekti mera, šda su uradile druge zemlje i razmatraju se sve opcije.

Do petka će ostati na snazi aktuelne mere, što znači da će svi objekti, osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumi raditi do 17 casova.

Govoreći o situaciji u ustanovama socijalne zašštite, ministarka je ukazala da epidemija traje već deset meseci i da osoblje u tim ustanovama praktično sve to vreme žživi u ustanovama, sa retkim odlascima kući.

Napominje da je reč o velikom požžrtvovanju i da u velikom broju ustanova nije doššlo do prodora virusa.

Ipak, u neke ustanove je koronavirus uššao, a podaci o tome redovno se objavljuju na sajtu ministarstva.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da se u poslednje vreme registruje veći broj slučajeva, ali napominje da su sve ustanove snabdevene antigenskim testovima i da je zbog toga veći broj novootkrivenih slučajeva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar