Raste broj umrlih od korone

Društvo 14. okt. 202115:02 > 15:07
Podeli:
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 6.786 slučajeva koronavirusa, a umrle su 54 osobe.

Testirano je 22.710 građana. Na respiratorima je 286 pacijenata.

U Srbiji je juče evidentirano još 6.930 slučajeva koronavirusa, a umrle su još 53 osobe.

Testirano je bilo 23,660 građana. Na respiratorima je bilo 269 pacijenata.

***

„Vakcina je najvažnije oružje u borbi sa koronavirusom, ali nije jedino. Od našeg imuniteta i opšteg stanja organizma, zavisi koliko će biti teški simptomi i posledice ako se zarazimo“ u razgovoru za „Novu“ priča imunolog prof. dr Borislav Kamenov, bivši direktor Kliničkog centra Niš i univerzitetski profesor u penziji.

Na pitanje, zašto se dešava da i vakcinisani građani budu hospitalizovani zbog koronavirusa, odgovara da se ne smemo osloniti samo na primljenu vakcinu, jer je borba sa ovom bolešću znatno ozbiljnija i šira.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vakcine mnogo čine za naš organizam, one su neophodne i pomažu nam da se izborimo sa virusom. Međutim, ljudi zaboravljaju kroz šta je sve njihovo telo prošlo tokom života, koliko se tu toksina nakupilo, od aerozagađenja, preko nezdrave ishrane, svakodnevnog stresa i generalno lošeg načina života. Kada govorimo o vakcinisanima koji su u bolnicama, ne mislim samo na hronične bolesnike, ljude sa pridruženim bolestima, već govorim i o onima za koje kažu kako ‚nikad ni od čega nisu bolovali, a onda vakcinisani završili u bolnici‘. Zašto? Zato što im je primarni imunitet loš. Vakcina ne može da digne čitav naš imunitet, moramo joj pomoći. Antitela nisu glavna u borbi protiv koronavirusa. Sa ili bez vakcine, razbolećemo se ukoliko nemamo dovoljno jak nespecifični imunitet, koji je naš bazični mehanizam za borbu protiv virusa“, objašnjava prof. dr Kamenov.

***

Srbija ima u proseku više od 6.500 zaraženih na dan u poslednje dve nedelje, po podacima AFP-a, što je stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika, daleko najviše u svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar