Milan Dinic
Milan Dinić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar najavio je danas da ubuduće kada vam lekar kaže da ne treba da se vakcinišete, Lekarska komora Srbije će pokrenuti proces zbog ugrožavanja javnog zdravlja. Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da je to udruženje spremno da reaguje, a građani su i ranije mogli da podnesu pritužbe na rad lekara.

„Utvrđuje se profesionalna odgovornost, a sankcije se sprovode u skladu sa zakonom i podrazumevaju dijapazon koji je od javne opomene, pa do oduzimanja licence“, kaže Dinić.

„Ako postoje ti i takvi slučajevi, hajde da ih rasvetlimo imenom i prezimenom. Lekari toliko rade i žrve podnose, sada treba da ispadne da mi savetujemo nešto suprotno struci. Da vidimo ko to naš daje te i takve savete“, poručuje Dinić za Nova.rs.

Dodaje i da „treba jasno napraviti razliku između našeg profesionalnog rada i pritužbi koje čujemo“.

„Lekari su pod toliko velikim pritiskom, imperativ je da kolege ne smeju da rade protiv pacijenata, ali ni protiv ostalih kolega  Struka je ujedinjena, Fakultet je sa svojim stavom izašao u javnost, Srpsko lekarsko društvo i  Lekarska komora Srbije, čak i Srpska akademija nauka. Što se lekara tiče i naše struke, mišljenje je 100 posto jasno“, naš sagovornik nema dilemu.

Kako prijaviti nesavesne lekare?

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od danas u funkciji broj 064/8811405 na koji građani putem viber aplikacije mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, sve nepravilnosti koje budu dostavljene putem ovog broja biće procesuirane pred sudom časti Lekarske komore Srbije, odnosno biće podnete prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana protiv navedenih lekara.

Ministarstvo zdravlja još jednom je pozvalo sve građane koji se do sada nisu vakcinisali da to učine što pre, jer je to jedini način na koji se epidemija koronavirusa može staviti pod potpunu kontrolu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare