Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Danas se očekuje nastavak konsultacija o epidemiološkim merama koje bi trebalo da budu na snazi od naredne nedelje. Lekari će analizirati da li su uvedene mere u protekloj nedelji imale efekta u sprečavanju širenja koronavirusa.

Saznaćemo koje mere će se primenjivati od ponedeljka od šest ujutro – da li će se nastaviti s postojećim merama ili će biti nekih izmena.

Lekari se zalažu da zatvaranje traje dve nedelje, tako da se predviđa da će se zalagati za produžetak uvedenih mera.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da svi iz medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, čiji je član, znaju dobro da ovih pet-šest dana pooštrenih mera “nije rešenje” i da “nećemo imati rezultat posle, u nedelju ili ponedeljak, koji će nam reći sad možemo da popustimo mere”.

“Moraćemo sigurno da produžimo mere i u onoj sledećoj nedelji“, rekao je Tiodorović za TV Prva.

Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sudeći prema najavama imunologa Srđe Jankovića, čekamo da vidimo da li će se desiti neko čudo.

“Ako se ne desi čudo, verujem da će te mere morati i da se produže”, rekao je Janković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi, ukoliko budu loši brojevi, mere koje su na snazi mogle da budu produžene za dan ili dva, kao i da će morati da se otvore kafići i restorani.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

Od utorka, 16. marta, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport…

Mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu su otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Ograničenje rada se ne odnosi na:

• Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.

Pročitajte još:

• Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…

• Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.

• Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja …

• Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

• Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

• Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene, koje nam je Vlada tada poslala, su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Vakcinacija se odvija bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare