Zoran Radojčić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Grad Beograd, zajedno sa direktorima škola i resornim ministarstvom, nedeljama unazad priprema se za novu školsku godinu i rizici od zaražavanja su svedeni na najmanju moguću meru, rekao je danas gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić tokom gostovanja u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije.

On je istakao da rizik u određenoj meri, ipak, postoji, zbog čega je važno da se poštuju epidemiološke mere.

„Deci moramo da objašnjavamo zašto je važno da nose maske, da im dobronamerno skrećemo pažnju na to, a takođe da i sopstvenim primerom to pokazujemo, tako da verujem da će deca dobro odreagovati. Spremno dočekujemo početak nove školske godine, a nadalje, u zavisnosti od epidemiološke situacije, prilagođavaćemo se i ponašati u skladu sa tim“, naglasio je Radojičić.

Osim nošenja maski, dodao je on, bitno je da se u školama ispoštuje propisana procedura. Najvažnije je da se bolesno dete ne šalje u školu, i zbog njega samog i zbog drugih, već da prati onlajn nastavu. Dakle, naveo je Radojičić, praćenje deteta i pažnja mora da bude deset puta veća. Čak i da se to ne desi, nastavnici znaju proceduru ako se u odeljenju pojavi sumnja na respiratorne infekcije – prijavljuje se Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Povezane vesti:

„Pored ozbiljnog udara na naše zdravlje, korona je definitivno napravila i veliki udarac na ekonomiju čitavog sveta i pojedinaca. Grad Beograd je u prethodnom periodu izdvojio oko 920 miliona dinara za nabavku zaštitne, higijenske i dezinfekcione opreme i sredstava, a do kraja godine u planu je još oko 460 miliona dinara“, naveo je Radojičić, ističući da će taj novac, između ostalog, opskrbiti potrebe za zaštitnom opremom nastavnog osoblja i dece u posebnim okolnostima, kada je to potrebno.

On je posavetovao roditelje da je najbolje rešenje da deca nose platnene maske jer ostvaruju dovoljnu zaštitu, a sa ekološke strane postoji čitav niz prednosti – nisu plastične i perive su.

Radojičić je napomenuo i da je prethodni period iskorišćen da se pojedini školski objekti obnove, pa je tako u osam škola uloženo oko 155 miliona dinara. Značajna je i rekonstrukcija Zemunske gimnazije, u koju je investirano oko 370 miliona dinara, kao i škole u Leštanima, približne vrednosti od 550 miliona dinara.

„Uslovi u školama se popravljaju. Posle zdravlja, obrazovanje je najznačajnije za našu decu, zbog čega se toliko i vodi računa da se nađe mera između zaštite zdravlja najmlađih i toga da ne izgube školsku godinu“, kazao je on.

Gradonačelnik se osvrnuo i na spremnost javnog prevoza pred početak nove školske godine, navodeći da od sutra ima u proseku dvadeset odsto više vozila u gradskom prevozu, a oko pet procenata u prigradskom.

„Ljudi nose maske i moramo insistirati na tome i u narednom periodu. U javnom prevozu će zasigurno ostati sve mere i one će biti poslednje koje ćemo relaksirati“, rekao je Radojičić i istakao da se situacija u javnom prevozu stalno kontroliše.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare