Foto:Nemanja Jovanović

U srednjim školama neće biti smanjenja ukupnog broja časova, nastava će se odvijati mahom po kombinovanom modelu - ista grupa će jedne nedelje nastavu slušati u školi, druge na daljinu, dok će neke škole čak uživo prenositi časove iz učionica, pokazuje primer organizacije nastave u Osmoj beogradskoj gimnaziji.

Srednjim školama je 27. avgusta istekao rok za izradu operativnih planova, u kojim se definiše konkretna organizacija nastave u toku epidemije koronavirusa.

Profesor istorije u Osmoj beogradskoj gimnaziji Aleksandar Markov objašnjava za Nova.rs kako će to izgledati u školi u kojoj on predaje.

Kao što je i najavljeno, časovi će umesto 45, trajati 30 minuta, sa pauzom od 5 minuta između i velikim odmorom od 15 minuta.

Aleksandar Markov
Aleksandar Markov Foto:UNS press centar

Odeljenja će zbog broja učenika biti podeljenja na dve grupe.

„U Osmoj gimnaziji će u toku nedelje jedna grupa nastavu pratiti u školi, a druga na daljinu. Sledeće nedelje se pravi smena, pa će oni koji su pratili nastavu na daljinu dolaziti u učionice“, kaže Markov.

S obzirom da je u pitanju velika gimnazija, koja ima po 10 odeljenja na jednoj godini, nastava će se izvoditi u dve smene.

„Predviđeno je da srednje škole imaju sve časove, tako da će učenici slušati do 7, u nekih slučajevima i 8 časova u toku dana“, objašnjava Markov koji je i predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Što se tiče nastave na daljinu, nju će učenici prvenstveno pratiti preko onlajn Gugl platforme, putem koje će im profesori slati nastavne materijale.

Foto: Nemanja Jovanović

Markov ističe da se Deseta gimnazija „Mihajlo Pupin“ opredelila da za učenike koji nastavu slušaju na daljinu obezbedi direktan prenos časa iz učionice.

„Ova opcija je danas razmatrana i na nastavničkom veću u Osmoj gimnaziji, jer škola poseduje svu potrebnu opremu, ali još nije doneta konačna odluka“, objašnjava profesor.

U toku septembra, učenici neće morati da pravdaju izostanke, a onaj ko bude imao bojazan za svoje zdravlje, moći će da pređe na nastavu na daljinu.

Povezane vesti:

Kad su u pitanju mere zaštite zdravlja učenika, u uputstvu je navedeno da učenici smeju da skidaju maske samo dok sede u klupama i slušaju nastavu, a da ih ponovo stave kad hoće nešto da kažu.

Markov smatra da je ovakvu instrukciju propisao neko ko ne razume kako izgleda prirodni tok časa.

„Ja ću na svom času tražiti da se maske nose sve vreme“, kaže ovaj profesor istorije.

Takođe je predviđeno da se na časovima muzičkog ne peva, da nema proba školskog hora, a na fizičkom nema kolektivnog sporta, dok se za individualne sportove (gimnastika i sl. zbog pojačane aktivnosti i izdisaja može boraviti do 5 učenika), s tim da u fiskulturnoj sali moraju biti otvoreni prozori.

U prizemlju škole je takođe određena izolaciona prostorija, predviđena za boravak učenika ili zaposlenih za koje postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom, sve do ih ne preuzme roditelj ili nadležna služba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare