Foto: Shutterstock

Odlukom skupštine „ Bebi servisa“ cene usluge čuvanja dece poskupeće 20% od 01.01.2022. S obzirom na to da ovu uslugu obezbeđuje grad Beograd, nameće se pitanje da li je ova odluka na mestu u trenutku kada se građani suočavaju sa aktuelnim poskupljenjima.

Umesto dosadašnjih 43.000 dinara, u novoj godini roditelje će usluga čuvanja dece koštati 52.000 dinara.

Ruzmilka Đotunović, v.d. direktora Bebi servisa kaže za Nova.rs da su roditelji upućeni u poskupljenja usluga koja će uslediti od 1. januara.

„Roditelji neizmerno poštuju rad dadilja i svesni su koliko su njihove usluge važne. Cena rada dadilje po satu biće povećana, tako da ne očekujem bilo kakve probleme. Odluka je doneta na skupštini i stupa na snagu 1. januara“, navodi Đoruntić.

PROČITAJTE JOŠ

To što grad Beograd obezbeđuje ovu usluge je važno s aspekta radnih prava koje zaposlene bebisiterke ostvaraju, smatra Jovana Ružičić iz Centra za mame, ali podvlači da grad treba da snosi troškove poskupljenja i na taj način pomogne roditeljima.

„Postoji lista čekanja na bebisiterke, što ukazuje kolika je potreba za ovom uslugom. Roditelji žele žene koje su obučene i za koje grad može da garantuje.
Veoma sam tužna što grad štedi na ovako nečemu, a i Vlada koja paradira uspesima u borbi za povećanje nataliteta. Smatram da grad treba da snosi troškove koji će nastati pomenutim poskupljenjem“, navodi Ružičić.

Cene usluga privatnih agencija koje obezbeđuju bebisitovanje variraju u odnosu na broj sati koji je proveden sa detetom, ali konačna cifra može biti skuplja i do 25% u odnosu na onu koju obezbeđuje grad Beograd.

U oba slučaja roditeljima je najvažnije da je dete povereno odgovornoj osobi, koja je i ranije imala iskustva u čuvanju dece.

Komentar o poskupljenju pomenutih usluga zatražili smo i od Skupština grada Beograda, ali do objavljivanja ovog teksta, odgovora nije bilo.

Bonus video: Tatjana Macura i Jovana Ružičić: Napraviti razliku između podrške i mera za podsticanje nataliteta


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar