Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio nove mere za podsticanje rađanja u Srbiji, pa je kao predlog naveo i to da bi roditelji u Srbiji mogli da očekuju davanja i do 5.000 evra za rođenje deteta.

Ministar zadužen za brigu o porodici Ratko Dmitrović za Novu kaže da je to samo jedna od nekoliko ideja koje se razmatraju, a sve zavisi od stanja u budžetu.

„Mi smo u junu, ove godine, usvojili Izmene i dopune zakona o finansijskoj pomoći porodicama s decom i tu je urađeno koliko se moglo u tom trenutku, a sada ćemo vidite da li možemo eventualno još nešto da uradimo. Realno gledajući, 5.000 evra po svakom detetu, to teško može da izdrži budžet a predsednikova ideja i nije da svako dete to dobije. Voleli bi svi i jače stimulanse ali…želje i mogućnosti često ne idu skupa. Razmatarmo nekoliko novih mera, pa ćemo od jeseni videti šta može da se uradi. Veoma je značajno to što pitanje demografije stalno imamo pred očima, kao suštinski problem i tu je, realno gledajući, nastojanje predsednika Vučića presudno. Ranije je ovaj problem bio potpuno ignorisan, kaže Dmitrović.

Ratko Dmitrović Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

On dodaje da je država apsolutno opredeljena da pomogne povećanje nataliteta.

„Uradićemo sve što možemo ali ovde se ne radi samo o finansijama već i svesti. Sistem vrednosti je drugačiji, deca odavno nisu naše najveće bogatstvo. Materijalno bogati ljudi, ovde u Srbiji, koji bi mogli da imaju i šestoro dece, bez ikakvih problema, imaju jedno, ili eventualno dvoje dece. U državama kao što su Švedska i Danska u kojima je prosečna plata oko 4.500 evra stopa rodnosti je ista kao u Srbiji ili je malo bolja. Novac je važan, ali nije presudan“, poručuje Dmitrović.

On dodaje da je, kod nataliteta, u centru pažnje žena koja je kako kaže, Bogu hvala, potpuno emancipovana, slobodna i kojoj ne može niko da naredi – „ti ćeš sada da rodiš troje ili četvoro dece“.

„Savremena žena kaže, hoću da završim fakultet, hoću da se ostvarim u nauci, u umetnosti i neću to da žrtvujem. Moramo tu našu ženu dodatno da pitamo šta još treba da uradimo, kako da joj pomognemo, da ona koja odlučuje kaže – hoću da imam troje dece“, naveo je Dmitrović.

On je dodao da problem predstavljaju i poslodavci.

„Jedan od najvećih problema je položaj mlade žene kod poslodavca. Uzmimo, ona ostane u drugom stanju i od tog trenutka poslodavac gleda u nju kao u problem, A ako nakon godinu ili dve, posle prvog deteta, kaže ponovo sam u drugom stanju ta teško da više može da se vrati na posao, jer poslodavac smišlja sve moguće načine da je izgura iz firme. On gleda samo i jedino profit“, zaključuje ministar za brigu o porodici.

Povodom najava novih podsticajnih mera oglasilo se i Udruženje „Mame su zakon“. One očekuju da će podrška koju će predsednik inicirati biti osmišljena tako da je porodilje dobijaju prema nekim skalama i kriterijumima.

Iskreno se nadamo da će se ovaj put, ako do ovakve podrške uopšte i dođe, ići u veću korist porodica koje čekaju svoje prvo ili drugo dete jer se do sada, nakon trogodišnje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, može zaključiti da kod porodica sa više dece novac ne igra glavnu ulogu – kažu iz Udruženja.

Zaključuju da država očigledno ima dovoljno novca za bolje izmene pronatalitetnih politika i mera u okviru Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i podsećaju na njihove ranije predloge koje se tiču izmena načina obračuna naknade tokom čitavog perioda odsustva sa posla nakon rođenja deteta.

Ne samo tokom porodiljskog, već i tokom perioda nege deteta tako da nijedna majka u Srbiji više nikad ne dobije naknadu manju od republičkog minimalca, da se preduzetnice ne osećaju kao građanke drugog reda kada se odluče na to da rađaju decu, tj. nove poreske obveznike – kažu iz Udurženja.

Ukoliko dođe do izmene Zakona, iz Udruženja apeluju na državu da se seti i onih porodica koje imaju više od četvoro dece i da se konačno broj meseci koji ulaze u obračun naknade smanji sa 18 na 12 meseci.

Jovana Ružičić iz Centra za mame konstatovala je da se najavljuje mnogo toga a sprovodi tek po nešto, zbog čega nije sigurna da li je ovo samo jedno u nizu obećanja ili će biti i pretvoreno u praksu.

Smatra da ta mera neće doneti željene rezultate.

„Mislim da niko neće roditi dete zato što je dobio 5, 10 ili koliko god hiljada evra. Neko će roditi dete prvo zato što se oseća dobro, drugo zato što živi u državi i sistemu na koji može da se osloni i pod tri zato što je to lična odluka na koju niko ne može da utiče”, navodi Ružičić.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare