Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:FoNet/MRE

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da jednaki uslovi znače i da očevi mogu da koriste roditeljsko odsustvo za čuvanje dece, jednake plate za isti rad, mogućnost napredovanja u poslu i podelu kućnih poslova.

„Кriviti žene za pitanje nataliteta je neprimereno. Podizanje stope nataliteta je proces u kojem moramo svi da učestvujemo. Društvo u kojem su žene obrazovane i emancipovane nije uzrok niskog nataliteta“, rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je rekla da pitanje nataliteta nije jednokratna priča i ocenila da je Srbija donela dobre zakone i strategije i da se uz njihovu „efikasnu primenu položaj žena u društvu unapređuje“.

Izjava ministarke Mihajlović predstavlja izvestan odgovor njenom kolegi Dmitroviću, koji je u sredu izjavio da je u 90 odsto slučajeva presudna uloga žene u borbi protiv negativnog prirodnog priraštaja, te da su žene doživele potpunu emancipaciju.

„Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete“, istakao je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare