Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Za poslednja 24 časa na koronavirus je u Srbiji pozitivno još 2.412 osoba, testirano je 12.617. Preminulo je šest građana. Na respiratorima je 43 osobe.

U poslednja 24 časa nešto manje od 400 kovid pozitivnih pacijenata moralo je da bude zadržano na bolničkom lečenju. Od toga je oko 150 u – Beogradu, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

„Od petka ćemo morati KBC Dragiša Mišović opet ceo da vratimo u kovid sistem, a posle toga, u roku od dva dana i KBC Zemun“, izjavio je Lončar nakon sastanka.

Kako je istakao, u Beogradu ima još oko 300 mesta u bolnicama, „za danas i sutra“.

„Alarmantno je u Kraljevu, gde je bolnica na ivici da cela pređe u kovid sistem“, rekao je ministar zdravlja.

On je uppozorio da preti opasnost da zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, da preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja.

Lončar je, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, kazao da je u protekla 24 sata primljeno nešto manje od 400 kovid pozitivno na lečenje, a od tog broja najmanje oko 150 je moralo da se smesti u Beogradu.

***

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da je 250 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona.

Od tog broja, manje od 30 zdravstvenih radnika je na bolničkom lečenju, dodao je Lončar.

„To je mnogo bolje nego u dugim zemalja, ali mi nismo zadovoljni ni kada nam je jedan zdravstveni radnik zaražen“, rekao je Lončar.

***

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 60 pacijenata, od kojih su 34 pozitivna na korona virus.

Sa bronhopneumonijom su 44 pacijenta, a na kiseoniku 24, navodi se na sajtu grada i dodaje da je primljeno deset pacijenata, a da otpusta nije bilo.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 120.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 99 pregleda, a od tog broja 55 je prvih pregleda.

Uzorkovana je krv kod 79 pacijenata i sačinjeno je 67 RTG pluća.

Takođe, urađeno je 55 PCR i 70 brzih testova i dijagnostikovana bronhopneumonija kod 29 pacijenata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (15)