Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

U KBC ''Bežanijska kosa'' zbrinuto je blizu 250 kovid pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, izjavila je danas direktorka te ustanove Marija Zdravković i dodala da je u toj bolnici ostalo još 40 mesta za prijem obolelih od kovida 19.

Na respiratoru je, prema rečima Marije Zdravković – sedmoro pacijenata, a skoro duplo više na neinvazivnoj ventilaciji.

“To su specijalne maske koje se primenjuju u lečenju obolelih od kovida 19 i važno je da se koriste, jer su most da se izbegne da pacijent ne ode na respirator“, pojasnila je Zdravković.

U poslednja 24 sata u KBC “Bežanijska kosa“ primljeno je 30 kovid pacijenata, dok je iz trijažno-prijemne kovid ambulante 13 novoobolelih upućeno na lečenje u Arenu, a sedmoro u KBC “Zvezdara“.

“Upućivanje pacijenata u druge ustanove ne zavisi od vremena kad je pacijent došao na pregled, već isključivo od kliničke slike. U Arenu se upućuju pacijenti sa nešto lakšom kliničkom slikom, a sa težom i najtežom ostaju na bolničkom lečenju“, kaže Zdravković.

Ona je navela da se od početka trećeg pika epidemije u toj ustanovi zarazilo 29 zdravstvenih radnika, ali da trenutno nema hospitalizovanih i da je većina sa lakšom kliničkom slikom i na kućnom lečenju.

“Kovid ne može da se preleži za nedelju ili dve, svi koji su zaraženi ispadaju iz sistema na duži period i zbog toga je važno da zaražavanja bude što manje da bismo funkcionisali“, naglasila je Zdravković.

Istakla je da je situacija vrlo teška za sve zdravstvene radnike koji će, kaže, izdržati koliko god treba, ali da mora da izdrži i društvo.

“Važno je da se svi racionalno ponašamo, a ne tako, kao što čujemo od pacijenata, da su bili na raznim druženjima. Neracionalno je i nemoralno da se organizuju bilo kakva druženja kada mnogi brinu za svoje najbliže koji leže u kovid bolnicama, ali i za one koji leče te pacijente“, zaključila je Zdravković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar