Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

U poslednja 24 časa nešto manje od 400 kovid pozitivnih pacijenata moralo je da bude zadržano na bolničkom lečenju. Od toga je oko 150 u - Beogradu, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

„Od petka ćemo morati KBC Dragiša Mišović opet ceo da vratimo u kovid sistem, a posle toga, u roku od dva dana i KBC Zemun“, izjavio je Lončar nakon sastanka.

Kako je istakao, u Beogradu ima još oko 300 mesta u bolnicama, „za danas i sutra“.

„Alarmantno je u Kraljevu, gde je bolnica na ivici da cela pređe u kovid sistem“, rekao je ministar zdravlja.

On je uppozorio da preti opasnost da zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, da preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja.

Lončar je, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, kazao da je u protekla 24 sata primljeno nešto manje od 400 kovid pozitivno na lečenje, a od tog broja najmanje oko 150 je moralo da se smesti u Beogradu.

„Pravimo dodatne kapacitete i rasporede. Imamo mesta za danas i sutra, ali već od petka moraćemo celu bolnicu „Dr Dragiša Mišović“ da stavimo u kovid sistem, a posle dva dana će se i Zemunska bolnica vratiti u kovid sistem“, naglasio je ministar.

Iz Beograda za unutrašnjost

Lončar je rekao da bolnice u unutrašnjosti za sada imaju mesta, i da se ne treba čuditi ako pacijenti iz Beograda, kojima bude potrebna intenzivna nega, budu prebacivani u unutrašnjost.

Država će, prema njegovim rečima, staviti sve kapacitete na raspolaganje, i svo osoblje koje ima, ali građani, poručuje, moraju da znaju da toga nema beskonačno.

„Sa ovom dinamikom, ako se nastavi da primamo 400 kovid pacijenata dnevno u bolnicu, a danas ćemo imati i značajan skok zaraženih prema podacima od jutros, dovešćemo ovaj sistem do momenta da više nećemo imati gde da primimo pacijente“, upozorio je ministar zdravlja.

ponovno zaražavanje
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lončar je rekao i da država ne može da izmisli medicinske radnike, obučene lekare i sestre da bi oni pomagali ljudima.

„U ovom momentu imamo samo dva puta, treći ne postoji. Prvi put je da se uozbiljimo, shvatimo ozbiljno situaciju, jer se stanje, iako je najbolje u Evropi, kreće jednim pravcem koji nije dobar i koji je zabrinjavajući“, rekao je Lončar i dodao da sve zavisi od nas samih.

Prvi put je, ističe – da pod hitno prekinemo sve nepotrebne kontakte, da ne idemo na mesta na koja ne moramo da idemo, posebno ne na mesta gde su masovna okupljanja, ilegalni koncerti, niti na proslave i slično.

On je rekao i da je sve više primera da u bolnicama leže mladi, a u sobi pored njihove bake i deke, jer mladi odlaze na mesta povećanog rizika misleći da njima ne može biti ništa, a onda se vraćaju kući i zaraze starije.

Lončar je rekao da ni kod mladih nije naivna klinička slika.

„Kako budemo radili – tako će nam biti“, zaključio je ministar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare