Foto: Vesna Lalić/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kad se pomene bivši ministar, a sadašnji direktor Pošte Zoran Đorđević, retki će se setiti nekog zakonskog rešenja kojim je unapredio svoje sektore, ali će se svi setiti njegovih spekatakularnih izjava, od kojih su mnoge bile za rubriku “molim šta ste rekli”. O kojoj god temi da je govorio Đorđević je izazivao nevericu i čuđenje. Gotovo svako njegovo obraćanje u javnosti bilo je svojevrsan gaf.

Kakvo to iskustvo i znanje bivši ministar donosi u jedno od najvećih preduzeća u Srbiji?

Nekadašnji ministar u više vlade i u resora u svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je po obrazovanju master ekonomskih nauka – “oblast: međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina Grčka – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd”.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sam Đorđević je objašnjavajući kao ministar rada pitanje plata i doprinosa u jutarnjem programu jedne televizije 2018. godine rekao da je po struci „finansista“.

Voli da ističe da je završio Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane, kao da je i profesionalno iskustvo sticao na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama.

Međutim, pojedini beogradski mediji pisali su da je pre dolaska na funkciju državnog sekretara Ministarstva odbrane u septembru 2013. godine bio stranački vozač guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković.

Za ministra odbrane izabran je marta 2016, nakon što je sa te funkcije smenjen Bratislav Gašić. Tu funkciju zadržao je i u novoj Vladi, izabranoj u avgustu 2016, da bi u kabinetu premijerke Ane Brnabić, formiranom na leto 2017, nasledio Aleksandra Vulina u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na toj funkciji bio je do izbora nove Vlade u oktobru 2020. U martu ove godine imenovan je za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.

Foto:Nemanja Jovanović

Sve ove funkcije Zoran Đorđević je obeležio nizom gafova u javnosti. U jednom trenutku stekao se utisak da svaki put kada progovori nešto u javnosti napravi pogrešan potez i grešku nespojivu sa funkcijom na kojoj je, ali i obrazovanje koje voli da navodi u biografiji. .

Svakako jedan od najpoznatiji je kada je kao ministar rada 8. marta 2018. godine čestitao Dan žena. Izabrao je ni manje ni više sledeće stihove Jovana Dučića: „Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi, nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše… Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje… Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem.“

Zoran Đorđević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nije potrebno objašnjavati kako se javnost zgrozila nad činjenicom da se jedan ministar takavim citatima obraća ženama. Nakon što je reagovalo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kojim rukovodi potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, Đorđević se izvinio.

Nije bio mnogo spretniji ni kada je pokušao da objasni mladim lekarima zašto ne bi trebalo da napuštaju Srbiji. Umesto da kao predstavnik vlasti uradi nešto da poboljša njihov položaj i mogućnost da se zaposle, Đorđević im je kada je obustavljen program, po kom su mladi lekari išli u Nemačku, objasnio da je prednosti Srbija mogućnost boljeg provoda.

„Mi smo najlepša zemlja na svetu, imamo društveni život koji ne postoji nigde, cena života je niža, kvalitet života raste iz dana u dan, već sada je na zadovoljavajućem nivou“ naveo je.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Blago rečeno skandalozne su bile i njegove izjave o Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu u julu 2018. godine. Kada je obelodanjeno da po tom zakonu, pojedine porodilje, u vreme kada država propagira borbu protiv bele kuge, dobijaju naknade od neverovatnih 300 dinara mesečno, ministar je izveo neverovanu računicu. Naime, prema njegovoj matematici, u vreme prethodnog zakona, fiktivno zaposlene trudnice oštetile su budžet za osam miliona evra.

Valjda da bi smanjio broj svojih gafova u javnosti, Đorđević u jednom trenutku kao ministar rada saopštio da njegovo ministarstvo više neće odgovarati novinarima kada je reč o pojedinačnim slučajevima – bilo povreda, bilo smrtnih slučajeva na radu.

Međutim, ništa od ovih gafova nije omelo Đorđevića da se ni manje ni više pohvali u javnosti da je član Mense. I to u jednoj, najblaže rečeno, čudnoj situaciji

Naime, kada je predsednik Aleksandar Vučić pre koju godinu najavljivao potencijalno vraćanje obaveznog vojnog roka, u javnosti se pojavila procena koliko bi takav jedan projekat koštao, koju je uradilo upravo Ministarstvo odbrane za mandata Zorana Đorđevića.

On je sam potvrdio da ta računica postoji i da bi za vraćanje vojnog roka prve godine bilo potrebno dodatnih 70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra.

Ova analiza se, međutim, nije dopada predsedniku Vučiću.

I uzgred, nasmejao sam se, pretpostavljam da je ministar Đorđević dao onu cifru od 700 miliona… Je l’ Đorđević to nekada dao? Kakav genije! To ne bi bilo, ukoliko je tri meseca, ne bi bilo više od 90 miliona, ukoliko je šest meseci – ne bi bilo više od 130 miliona“, rekao je Vučić.

Na pitanja novinara N1 da li se naljutio na predsednika države koji ga je nazvao „genijem“, Đorđević je rekao da je to shvatio kao kompliment.

„Na predsednika da se naljutim? Da li ja imam pravo da se naljutim na predsednika? Ja sam to možda shvatio i kao kompliment, s obzirom na to da sam član Mense“, naveo je Đorđević.

Svoju bezrezervnu podršku lideru partije, kojoj može da zahvalio sve dosadašnje funkcije Đorđević je iskazao i nedavno.

 

Kada je nedavno Aleksandar VUčić obelodanio da njegov brat ima upalu pluća, nazvavavši “ološima” one koji su o njemu, kako je rekao, svašta lagali, jedan od prvih koji je predsedniku Srbije i lideru naprednjaka uputio podršku je bio upravo Đorđević.

“Podrška dragom prijatelju Andreju! Кao što šef kaže: “Predaja nije opcija!” Drži se, svi smo uz tebe”, napisao je na Instagramu Zoran Đorđević podelivši svoju fotografiju u majici sa likovima braće Vučić i pomenutim sloganom

Đorđević je živopisne izjave davao i iz oblasti koje se usko ne odnose na resore koje je vodio, pa je tako ostalo upečatljiva njegova priča o putovanju u afričke zemlje 2019. godine.

“Što se tiče Mauritanije i poslednjeg mog boravka, što je njima najviše zagolicalo maštu, jeste kad vi kucate u ’Guglu’, vama prvo… Naravno, niko od njih i pretpostavljam nikom od njih ne izbacuje Mauritaniju, nego kad kažete Mau, ono izbacuje Mauricijus i kad udarite ’enter’ dobijete jednu turističku destinaciju koja je potpuno drugačija od Mauritanije. (…)” objasnio je tom prlikom.

Ova izjava je samo još jedan od dokaza da je maltene sve što Đorđević izjavi manji ili veći gaf. Međutim, njega to po svemu sudeći ne brine. Možda bi se moglo reći da živi američki san, jer je od partijskog vozača stigao do ministarske funkcije, i to ne jedne, nego dve, a sada i do direktorskog mesta u jednom od velikih javnih preduzeća. Međutim, Đorđevićeva karijera je još samo jedna potvrda da, izgleda, iza većine uspešnih snova u državnim strukturama, stoji pripadnost partiji.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare