Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem ovaj saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči", rekao je novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u Sabornoj crkvi, nakon svečanog ustoličenja.

“Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim činom stavljen pred mene, iznesem radosno i poslušanju Svetom arhijerejskom saboru. Da kao 46. patrijarh budem makar u najmanjoj meri skromnim naslednik mojih svetih prethodnika. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli moji sveti prethodnici. Nama je ostavlje uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugde gde jeste, živi punim plućima i da svaki hriščanski živi potpunu slobodu. Danas, nažalost, živimo u vremenu kad su mir i jedinstvo, nažalost i u Crkvi u ljudskom aspektu, uzdrmani.

Svi smo pozvani upravo na tu službu miru i jedinstvu. Tim putem nameravam i sam da hodim i da vodim Crkvu koja mi je poverena. Poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje. Za takav cilj vredi živeti i vredi svoj život položiti. Crkva je pozvana da sabira i spaja i služi miru i jedinstvu. Zato se moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranje i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem ovaj saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči.

U antici gde se pojavila kao pojam ona se smatrala brigom za zajednički život i u tom su učestvovali svi građani. Tom vrstom politike, ne samo da hoću, nego dubinski osećam da treba da se bavim”, rekao je novoizabrani patrijarh, rekavši da će u njegovim molitvama, na prvom mestu, biti pravoslavni Srbin sa Kosova.

„Najveća briga moja, ali i naše Crkve je i dalje mnogostradalno Kosovo i Metohija. Za Srbe to nije samo mit, Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je među nama“, poručio je on, dodajući da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj.

„Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao će ostati uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Severnoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vekovima. Moramo braćo i sestre biti spremni i na borbu sa pandemijom. U minulim mesecima svedočimo velikim žrtvama lekara. Sa ovih nekoliko reči prizivam blagodat Božju, mir i ljubav na sve ljude koji žive u Beogradu, našoj Srbiji i sve ljude sveta, rekao je patrijarh Porfirije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare