Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Sabornoj crkvi u 9 sati počinje ustoličenje novog patrijarha SPC Porfirija, a među istaknutim zvanicama - osim ministara u Vladi Srbije - je i Simo Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava, vatreni pristalica vladajuće Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića.

Spasić je među prvima stigao pred Sabornu crkvu. U rukama je, kao što se vidi na fotografiji, nosio i veliki plakat posvećen predsedniku Vučiću.

Podsećamo, juče je u Hramu Svetog Save izabran 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve – Porfirije Perić. Sa današnjim činom ustoličenja novi patrijarh preuzima sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je upražnjen, trebalo bi da mu preda poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.

Prilikom ustoličenja novoizabrani patrijarh drži pristupnu besedu. Naknadno će biti određen termin kada će patrijarh Porfirije, kakav je običaj, biti uveden i u tron u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu SPC. Patrijarh Porfirije obavestiće o svom ustoličenju ostale autokefalne crkve, koji mu na to odgovaraju čime, može se reći, priznaju njegov izbor za poglavara SPC.

Njegova puna titula glasi arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar