Foto: Arhiva

Juče je izabran novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Porfirije Perić. No, pravi "izbor", kažu izvori Nova.rs, dogodio se noć ranije, kada je u hotelu “Moskva” održan sastanak grupe episkopa, a na dnevnom redu je bilo samo jedno pitanje - “kako ćemo glasati na Izbornom saboru”.

Pomenuti sastanak vodili su episkop bački Irinej Bulović i njegovo duhovno čedo, novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, što je ujedno bio i uvod u dan koji će ostati upamćen po tome što je SPC dobila svog 46. poglavara. Sastanku u “Moskvi”, između ostalog, prisustvovao je i episkop banjalučki Jefrem, koji se sutradan, sticajem okolnosti, zajedno sa Bulovićem i Porfirijem našao među tri kandidata čija su se imena našla u kovertama za kandidate.

Uz to kako glasati, izvori našeg portala su istakli da se rasprava vodila i o tome kako će se rasporediti dva glasa koja je episkop šabački Lavrentije usled odsustva ostavio na poverenje episkopu Irineju (jedan glas) i zvorničko-tuzlanskom Fotiju (jedan glas).

Sutradan, kad je autobus sa episkopima iz Patrijaršije uveliko bio ispražnjen, a vladike u Hramu se pripremale za litrugiju, bilo je upadljivo odsustvo dela arhijereja koje su predvodili Irinej i Porfirije. Sačekavši da se episkopi koji čine drugu struju okupe, pomalo i teatralno, vladike i budući patrijarh su se priključili molitvenoj liturgiji dvadesetak minuta kasnije, da bi nakon toga zajednički otišli u parohijski dom Hrama na doručak.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon obeda usledio je Izborni sabor i vrata Hrama su se zatvorila, dok se obezbeđenje postaralo da niko ne priđe kripti unutar koje se većalo o novom prvom čoveku Srpske pravoslavne crkve. Međutim, odatle su, s vremena na vreme, dopirale informacije o različim imenima koja su se navodno našla u krajnjem izboru – Hrizostomu, Jefremu, Longinu, Joanikiju. Ređale su se informacije, mahom neproverene, da bi u jednom trenutku jedan od sveštenika saopštio da su se među kandidatima za patrijarha našli Irinej Bulović, Porfirije i episkop banjalučki Jefrem.

Ubrzo nakon te informacije, pojavio se i arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac koji je uz pomoć drugih sveštenika ušao u kriptu, čime je postalo jasno da se izbor poglavara SPC bliži kraju. I tako je i bilo, iz kripte je petanestak minuta kasnije stigla vest da je Porfirije izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

„Dostojan“ – pevali su svešetenici koji su pratili novoizabranog patrijarha u prvoj njegovoj šetnji u svojstvu prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, gde je upriličena večera za vladike koji su učestvovali na Izbornom saboru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare