Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Oko 200 građana protestvovalo je danas ispred zgrade Gradske uprave, izražavajući nezadovoljstvo zbog zagađenja vazduha i nepoštovanja zakona Srbije od strane kineske kompanije koja posluje na teritoriji grada.

Protest su organizovali meštani Brezonika, Slatine a pridružili su im se i meštani Oštrelja i Krivelja.

„Zahtev koji upućujemo prema Gradskoj upravi i resornim ministarstvima je da se nateraju Kinezi da poštuju zakone Republike Srbije. Kinezi ne poštuju zakon o zaštiti životne sredine o čemu svedoče rezultati sa mernih mesta u gradu kada je reč o zagađenju vazduha, a to pokazuje i studija koju je uradio Institut za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’, koja do sada nije bila predočena javnosti. Tražimo i da se ta studija prezentuje meštanima Bora i okolnih sela i da svako domaćinstvo u ovom mestu dobije tu studiju. Ne poštuju se zakoni i eksproprijaciji, o poljoprivrendom zemljištu“, rekao je Miodrag Živković, meštanin sela Slatina kod Bora.

Miroslav Karabašević, predsednik MZ „Brezonik“ je kazao da ovo naselje postaje jedno od najzagađenijih naselja.

„U ovom delu su podignuti neki tornjevi za koje Kinezi nisu imali dozvolu.Kažu da su dobili neku dozvolu pre mesec i po dana. Kako su je dobili ako nije urađen prostorni plan, studija uticaja na životnu sredinu, pozivaju se na neki prostorni plani iz 1903.godine. Moramo da se uzmemo u pamet, nemamo zdrav vazduh, zemljšte kao ni vodu“, poručio je Karabašević.

Bonus video – Ekološki ustanak u Beogradu hronologija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar