Na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare mirno, Srbi i dalje protestuju

Društvo 22. sep. 202108:44
Podeli:
Jarinje Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

Na severu Kosova, gde se na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare nalaze pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije koji sprečavaju ulazak na Kosovo vozila sa srpskim ili statusno neutralnim "KS" tablicama, situacija je mirna ali napeta, a Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje protestuju protiv ove mere.

Kako je javila RTS saobraćaj na deonicama Raška – Kosovska Mitrovica i Ribariće – Zubin Potok i dalje je u prekidu, na Jarinju nema putničkih vozila, i gradjani iz centralne Srbije koji rade na Кosovu idu preko prelaza pešice, odakle je dalje organizovan prevoz, a slično je i na prelazu Brnjak.

Pročitajte još:

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše tako što ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Kako je ranije saopštio MUP Kosova, na prelazu Merdare u toku jučerašnjeg dana izdato je više od 1.000 probnih „RKS“ tablica.

Prištinske vlasti su navele da je ovaj potez „recipročna mera“, zato što na teritoriju centralne Srbije nije dozvoljen ulazak vozilima sa registarskim oznakama „Republike Kosovo – RKS“, već ta vozila moraju na administrativnim prelazima da preuzmu privremene tablice koje izdaju srpske vlasti.

Srpska vozila na severu Kosova do sada su koristila tablice koje izdaju srpske vlasti – sa registracijom za gradove na Kosovu, ili statusno neutralne „Unmikove – KS“ tablice, koje od ponedeljka kosovske vlasti ne priznaju.

Sporazum o priznavanju „KS“ i srpskih tablica na Kosovu potpisan je na pregovorima u Briselu 2016. godine, sa rokom važenja od pet godina, a pre 15. septembra ove godine, kada je istekao, nije postignut novi dogovor.

BONUS video: Jedinice ROSU na prelazu Brnjak

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar