Ispred zgrade Skupštine grada Beograda, gde se održava sednica na kojoj se razmatra Predlog plana generalne regulacije šinskih sistema sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, više opozicionih političkih stranka održalo je konferenciju za novinare na kojoj su iskazali nezadovoljstvo planiranom trasom beogradskog metroa.

Na konferenciji su govorili predstavnici Stranke slobode i pravde, Narodne Stranke, pokreta Dveri i udruženja građana “Bitka za Košutnjak”.

Oni su svi saglasni u oceni da je trasa metroa koja se danas razmatra pogrešna, dok su pojedini aktivisti nosili banere na kojima su bile prikazane linije beogradskog metroa po projektu iz 2012. godine, koji vide kao ispravno rešenje.

Skupština grada, opozicija, metro
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Tražimo da se povuče plan detaljne regula šisnkih sistem i naravno da sam protiv izgradnje u naselju Cerak vinogradi. Evropski gradovi su plaćali od 40 do 60 miliona evra po kilometru, a cena Vesićevog metroa je 6 milijardi, što je 150 miliona evra po kilometru ili tri puta više“, rekla je Radmila Vasić, član predsedništva Dveri i dodala:

„Ovo je najskuplji i najluksuzniji metro koji je pritom pogrešan, sa pogrešnim trasama.“

Mila Popović iz Stranke slobode i pravde upozorila je da će na današnjoj sednici biti odobrena najveća pljačka u istoriji Beograda.

Skupština grada, opozicija, metro
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Za razliku od projekta iz 2012. ovaj metro, koji su projektovali političari, neće rešiti problem saobraćaja u Beogradu, već će ugroziti i vodoizvoriste Makiš. Ovi ljudi ovde glasaće da Beograđani ostanu bez pijaće vode. Odbornici su saučesnici u pljački građana i više ne mogu do danas da se kriju iza Vesića. Izgubili smo 8 godina ne bi li ova vlast pronašla način da stavi u džep novac građana i ovo će plaćati stanovnici cele Srbije kao što je Niš, Loznica“, rekla je Popović.

Poveazne vesti:

Dodala je da je metro iz 2012. godine spajao ljude, dok „naprednjački metro“ spaja dve livade i zaobilazi glavnu autobusku i železničku stanicu.

„Jedina gora stvar od toga Beograd nema metro je da ima štetan i preskup metro“, rekla je.

Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke rekla je da bi prve dve linije metroa trebalo da se ukrštaju se u Beograd na vodi, zanemaruju Trg Republike i Slaviju, čime se radi na tome da Beograd na vodi bude centar grada.

„Ova linija nije u interesu Beograda i Beograđana. Na Makišu će svanuti neki stambeni poslovni kompleksi, ukoliko se ne bude gradilo na Makišu pada opravdanost ove linije metroa. Ova vlast najavila je da je sveti dan za Beograd, Narodna stranka smatra to crnim danom jer će Beograd izgubiti svoje vodoizvorište“, naglasila je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare