Foto: N1, Shutterstock

Građevnski fakultet je rešio da napusti projekat izgradnje beogradskog metroa, nakon što su odbijene sve sugestije i primedbe te ustanove. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić tada je rekao da Građevinski fakultet nije pobedio u borbi argumenata. Ova visokoškolska ustanova, koja je nesumnjivo pokazala profresionalnost i integritet, odgovorila je upravo snagom argumenata.

Saopštenje Građevinskog fakulteta prenosimo u celosti:

„Komisija za planove Skupštine grada Beograda dostavila je 28.10.2021. godine odgovor na primedbe Građevinskog fakulteta podnete na nacrt Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema. Komisija je odbila sve primedbe Fakulteta kao neosnovane, sa jedinim obrazloženjem da se primedbe odnose na ulazne podatke?! Fakultet napominje da je ulazne podatke definisala gradska uprava i da ih nijedna stručna institucija nije razmatrala niti odobrila.

U odgovorima Komisije nema argumenata baziranih na analizi raspoloživih podataka. Imajući u vidu da u prethodnom periodu nije bilo stručne rasprave na temu predloga Plana, propuštena je prilika da se isti unapredi kroz razmenu argumenata zainteresovanih stručnih strana.

Kako bismo omogućili svim zainteresovanima da u celosti sagledaju sve dosadašnje primedbe, sugestije i komentare Građevinskog fakulteta, u nastavku objavljujemo sve do sada podnete izveštaje i primedbe, kao i jedini odgovor koji je došao od Komisije za planove.

Fakultet je u julu 2019. godine dostavio JKP Beogradski metro i voz Izveštaj po uvidu u prezentacioni materijal Beogradski metro i voz, sa primedbama i sugestijama za unapređenje rešenja predstavljenih na prezentaciji u maju mesecu 2019. godine. Izveštaj možete videti ovde.

Fakultet je u oktobru 2019. godine dostavio JKP Beogradski metro i voz Izveštaj po uvidu u Generalni projekat i studiju opravdanosti beogradskog Metroa, sa primedbama i sugestijama na predloženo rešenje metroa. Izveštaj možete videti ovde.

Fakultet je u martu 2020. godine u okviru postupka ranog javnog uvida Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda dostavio Primedbe na Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema. Primedbe možete videti ovde.

Fakultet je u septembru 2021. godine, u okviru postupka javnog uvida, Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda dostavio Primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade. Primedbe možete videti ovde.

Dopunu primedbi koje su predate u oktobru možete videti ovde.

Odgovor Komisije za planove Skupštine grada Beograda na primedbe koje je Građevinski fakultet podnete u okviru javnog uvida možete videti ovde.

Iz svega navedenog, potpuno je jasno da nijedna stručna institucija nije ni pokušala, a kamoli uspela da pobije osnovane i argumentovane primedbe Građevinskog fakulteta. Zato Fakultet ponovo predlaže da se ažuriraju svi ulazni podaci i da se na osnovu njih izradi novi Generalni projekat i Nacrt plana, u koji će biti uključene sve naše relevantne naučne i stručne institucije.

Građevinski fakultet pozdravlja odluku da se krene u realizaciju projekta beogradskog metroa i spreman je da pomogne svim svojim stručnim kapacitetima, ali poziva donosioce odluka da ne izigravaju zakonsku proceduru i da ne započinju radove prema trenutno predloženom rešenju metroa.

Bonus video: Mentalno Razgibavanje – Metro na vodi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram