Foto:MPNTR/Vesna Lalić/Nova.rs

Još tri nedelje je do početka školske godine, a još se na zna kako će ona izgledati. Nastavnici su zbog toga nezadovoljni, pa najavljuju da će 31. avgusta doći ispred Ministarstva prosvete, gde će tražiti sastanak s ministrom Brankom Ružićem.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, u izjavi za Nova.rs, podseća da sindikat na čijem je čelu traži smanjenje broja đaka u odeljenjima, što bi ujedno omogućilo i da nova školska godina počne što regularnije. Ovaj zahtev iznet je još u junu, potpisuje se i onlajn peticija, ali izgleda da apel prosvetara nema ko da čauje.

„Ministar Ružić je nastavio tradiciju socijalnog nedijaloga. Ipak, nećemo odustati, eto nas 31. avguta ispod prozora ministra. Pošto ne možemo unutra, jer nas ne zove, bićemo ispred“, kaže Jasna Janković.

Ona stanje u kojem počinje nova školska godina naziva jednom rečju – histerija.

„Opšta histerija koja je od vrha prosvetne vlasti prešla na nastavnike, pa onda na đake i roditelje. Čitav sistem je u histeriji, a ja ne vidim da ćemo bilo šta promeniti“, kaže naša sagovornica.

Prosvetari zameraju ministru prosvete to što će se u poslednjem trenutku saznati kako izgleda nova školska godina.

„20. avgust je sekunda pre početka školske godine i kad ministar prosvete Branko Ružić izjavi da će posle 20. avgusta da se zna šta će biti 1. septembra, odmah se zna koliko je to smešno i tragično. Smešno je zato što je neverovatno da neko do 20. septembra drži roditeljee, đake i nastavnike u neizvesnosti. Sa druge stranet, tragično je to koliko mi malo vodimo računa o prosveti i obrazovanju“, kaže Janković koja je predsednica sindikata, ali i nastavnica srpskog jezika.

Ona smatra da zbog prebukiranosti pojedinih škola, nema dovoljno kapaciteta za tradiocionalnu nastavu ove godine.

„Naša odeljenja su krcata, ne možemo preko 1.000 učenika dovesti na jedno mesto, pa preko toga i nastavnike. Mislim da je jasno da će 1. septembar doneti identičnu školsku godinu kao što je bila prethodna. Polovina đaka će da bude u školi, a ona druga polovina koja je na onlajn nastavi, oni kažu da su na raspustu. Jedan dan idu u školu, a drugi dan su na raspustu“, kaže Janković.

Iz Ministarstva prosvete odgovaraju da je Krizni štab taj koji treba da donese konačnu odluku o tome kako će izgledati nova školska godina.

„Ministar Ružić podseća da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

„Analize poput broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova, sprovođenja ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova uradiće relevantne zdravstvene institucije, lokalne samouprave i školske uprave i predložićemo članovima Kriznog štaba uskoro model nastave“, kaže Ružić.

Dodaje da je najvažniji cilj očuvanje zdravlja čitavog stanovništva, a za to je, pa i za sve druge oblasti kao što je i način obrazovanja, jedan od uslova da se u što većem broju vakcinišemo. Ružić kaže da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana.

„Apelovali smo i na škole jučerašnjim dopisom da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba. Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim.“

On naglašava da svi treba da slušamo šta struka, odnosno nadležne zdravstvene institucije, kao i resorno Ministarstvo preporučuju, a da je Ministarstvo prosvete jedino u mogućnosti da apeluje, informiše i pomogne opštem cilju.

„Tako škole mogu samo da kroz nastavnička veća, savete roditelja iskoriste mogućnost da obaveste roditelje o potencijalnim modelima vakcinacije i o tome razgovaraju, a posebno je to važno, s obzirom na činjenicu da u javnosti kruže puno dezinformacija koje usporavaju našu borbu protiv virusa kovid 19“, kaže Ružić.

Ministar je dodao da se u dopisu, izražava zahvalnost svim zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, a kojih ima oko 50% od ukupnog broja, ali što je nedovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u mnogo regularnijim okolnostima.

„Stoga pozivam, pre svega, prosvetne radnike, ali i roditelje da pristupe procesu imunizacije“, zaključio je ministar.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare